Ta metoda sprawdzi się świetnie, jeśli macie np. zepsuty piekarnik lub chcecie jakiejś odmiany. Eksperyment na pewno się powiedzie, bo przetestowali go przed wami profesjonaliści, zawsze z dobrymi wynikami. Aby uzyskać chrupiące ziemniaki jak z piekarnika, potrzebujecie niewielu składników i akcesoriów kuchennych. Przy użyciu domowych naczyń uzyskacie efekt jak z najlepszych restauracji.
Ziemniak - król polskich stołów
Wyobrażacie sobie tradycyjny polski obiad bez ziemniaków - szczególnie w połączeniu z mięsem i surówką? My nie. Ziemniak to warzywo, które daje wiele możliwości w kuchni - nie dość, że jest sporo odmian, możliwości stwarzają też typy ziemniaków:
- Ziemniaki typu A
Zachowuje formę najdłużej - ma najmniej skrobi i najlepiej nadaje się do sałatek, zup, zapiekanek i do smażenia.
- Ziemniaki typu B
Są najbardziej uniwersalne. Zachowują formę, ale pod naciskiem praski czy widelca łatwo zamieniają się w purée. Nadają się również na kopytka, kluski, do babki ziemniaczanej, zup i smażenia.
- Ziemniaki typu C
Są najbardziej skrobiowe, będą najlepsze do placków ziemniaczanych, frytek, pieczenia i na purée.
Istnieją też typy mieszane. Do naszego przepisu najlepiej sprawdzą się ziemniaki typu B i B/C, odmian takich jak gala, irys, irga czy bellarosa. Jak zrobić chrupiące ziemniaki bez pieczenia? Przygotujcie ziemniaki, ulubione przyprawy oraz sól i pieprz. Potrzebujecie też mąki i sporo oleju. Przydadzą się też 3 garnki, z czego jeden do smażenia z grubym dnem.
Chrupiące ziemniaki bez piekarnika - przepis
Składniki (na 3-4 osoby):
- 1 kg ziemniaków
- sól, pieprz
- 1-2 łyżki mąki
- olej do smażenia
- ulubione przyprawy (polecamy paprykę ostrą i słodką, pieprz ziołowy, rozmaryn i granulowany czosnek)
Sposób przygotowania:
- Obierzcie ziemniaki i pokrójcie je na plastry, w łódeczki lub na mniejsze kawałki*
- Przełóżcie je do garnka z osoloną wodą i podgotujcie. Widelec powinien dać się wbić, ale ziemniaki po ugotowaniu nie powinny się rozpadać.
- Pozostawcie je do przestygnięcia.
- W międzyczasie w miseczce wymieszajcie mąkę z przyprawami (w preferowanych proporcjach).
- Olej przelejcie do garnka i wstawcie na średni ogień.
- Przestudzone ziemniaki obtoczcie w „panierce” z przypraw i wrzućcie na gorący tłuszcz.
- Smażcie z każdej strony na złoto.
- Zrumienione ziemniaki wyłóżcie na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
- Podawaj z ulubionym sosem - doskonały będzie np. sos czosnkowy lub paprykowy.
*Im mniejsze kawałki, tym szybciej ziemniaki się ugotują. Dzięki przygotowaniu ziemniaków w 2 etapach (podgotowywaniu, a następnie smażeniu) kartofle stają się one chrupkie z zewnątrz, a wewnątrz pozostają miękkie.
Komentarze