Ta metoda sprawdzi się świetnie, jeśli macie np. zepsuty piekarnik lub chcecie jakiejś odmiany. Eksperyment na pewno się powiedzie, bo przetestowali go przed wami profesjonaliści, zawsze z dobrymi wynikami. Aby uzyskać chrupiące ziemniaki jak z piekarnika, potrzebujecie niewielu składników i akcesoriów kuchennych. Przy użyciu domowych naczyń uzyskacie efekt jak z najlepszych restauracji. 

Ziemniak - król polskich stołów

Wyobrażacie sobie tradycyjny polski obiad bez ziemniaków - szczególnie w połączeniu z mięsem i surówką? My nie. Ziemniak to warzywo, które daje wiele możliwości w kuchni - nie dość, że jest sporo odmian, możliwości stwarzają też typy ziemniaków:

  • Ziemniaki typu A

Zachowuje formę najdłużej - ma najmniej skrobi i najlepiej nadaje się do sałatek, zup, zapiekanek i do smażenia. 

  • Ziemniaki typu B

Są najbardziej uniwersalne. Zachowują formę, ale pod naciskiem praski czy widelca łatwo zamieniają się w purée. Nadają się również na kopytka, kluski, do babki ziemniaczanej, zup i smażenia.

  • Ziemniaki typu C

Są najbardziej skrobiowe, będą najlepsze do placków ziemniaczanych, frytek, pieczenia i na purée.

Istnieją też typy mieszane. Do naszego przepisu najlepiej sprawdzą się ziemniaki typu B i B/C, odmian takich jak gala, irys, irga czy bellarosa. Jak zrobić chrupiące ziemniaki bez pieczenia? Przygotujcie ziemniaki, ulubione przyprawy oraz sól i pieprz. Potrzebujecie też mąki i sporo oleju. Przydadzą się też 3 garnki, z czego jeden do smażenia z grubym dnem. 

Chrupiące ziemniaki  bez piekarnika - przepis

Składniki (na 3-4 osoby):

  • 1 kg ziemniaków
  • sól, pieprz
  • 1-2 łyżki mąki
  • olej do smażenia 
  • ulubione przyprawy (polecamy paprykę ostrą i słodką, pieprz ziołowy, rozmaryn i granulowany czosnek)

Sposób przygotowania: 

  1. Obierzcie ziemniaki i pokrójcie je na plastry, w łódeczki lub na mniejsze kawałki*
  2. Przełóżcie je do garnka z osoloną wodą i podgotujcie. Widelec powinien dać się wbić, ale ziemniaki po ugotowaniu nie powinny się rozpadać. 
  3. Pozostawcie je do przestygnięcia. 
  4. W międzyczasie w miseczce wymieszajcie mąkę z przyprawami (w preferowanych proporcjach).
  5. Olej przelejcie do garnka i wstawcie na średni ogień. 
  6. Przestudzone ziemniaki obtoczcie w „panierce” z przypraw i wrzućcie na gorący tłuszcz.
  7. Smażcie z każdej strony na złoto.
  8. Zrumienione ziemniaki wyłóżcie na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. 
  9. Podawaj z ulubionym sosem - doskonały będzie np. sos czosnkowy lub paprykowy.

*Im mniejsze kawałki, tym szybciej ziemniaki się ugotują. Dzięki przygotowaniu ziemniaków w 2 etapach (podgotowywaniu, a następnie smażeniu) kartofle stają się one chrupkie z zewnątrz, a wewnątrz pozostają miękkie.