O kluskach kładzionych można z pewnością powiedzieć, że to danie ratunkowe, kiedy szafki i lodówka prawie zioną pustkami. W chwilach gdy w spiżarce zabrakło już prawie wszystkiego, zawsze można przypomnieć sobie właśnie przepis na puszyste kluski kładzione. W rzeczywistości bowiem, do ich przyrządzenia potrzeba niewiele składników. To też rozwiązanie na szybkie gotowanie, bez potrzeby długiego stania przy garnkach. Wystarczy im poświęcić właściwie kilkanaście minut.

Ciasto na kluski kładzione

Tylko 4 składniki wystarczą, aby cieszyć się ich smakiem. Kluski kładzione robimy z produktów, które są zawsze na stanie kuchni. Nie bez znaczenia są jednak ilości. Podajemy wam dokładnie proporcje, jakie należy odmierzyć na 2 porcje domowych kluseczek. Należy przygotować:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 jajka
  • 1 szczyptę soli

Składniki dokładnie, energicznie mieszamy. Nie za krótko, bo dzięki temu ciasto będzie miało czas "złapać" powietrze. W efekcie powinno powstać gładkie, niezbyt rzadkie, ciasto - idealne na puszyste kluski kładzione. Po zanurzeniu łyżki masa powinna wolno, ale dość swobodnie z niej spływać. Taka konsystencja pomoże przy gotowaniu. 

Jak gotować kluski kładzione?

Kiedy mamy już idealne ciasto na kluski kładzione, czas na etap gotowania. W trakcie gotowania pamiętamy o mieszaniu, by kluski się nie posklejały i nie przywarły do dna garnka. Proces gotowania zajmie dosłownie kilka minut:

  1. W dużym garnku zagotowujemy wodę, solimy ją.
  2. Metalową łyżką, najlepiej zanurzaną wcześniej w zimnej wodzie, nabieramy małe porcje ciasta i wrzucamy je do wody.
  3. Doprowadzamy ponownie do wrzenia i kluski gotowe.
  4. Wykładamy na talerze za pomocą łyżki cedzakowej.

Kluski kładzione z sosem - pomysł na obiad

Gotowe kluski kładzione podajemy z tym, co mamy pod ręką. Najprostsza wersja to okrasa w wersji wytrawnej (np. wytopiony wędzony boczek) albo na słodko - z kleksem śmietany posypanej cukrem. Bardzo często podaje się kluski kładzione z sosem. Dobrze łapią zarówno sos pieczeniowy z poprzedniego dnia, jak i ekspresowy sos pomidorowy czy sos serowy. Ciekawym pomysłem są też kluski kładzione z koperkiem - zieleninę możemy dodać zarówno do dekoracji, jak i samego ciasta przed gotowaniem. Podobnie sprawdzą się natka pietruszki, lubczyk albo drobno posiekany szpinak.