Rzodkiewka

Najlepsza jest sałatka z rzodkiewką. Opakowanie twarożku lub biały ser łączymy kilkoma łyżkami jogurtu naturalnego. Dodajemy drobno posiekaną lub startą na tarce o dużych oczkach rzodkiewkę oraz ogórka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Dekorujemy plastrami ogórka i rzodkiewki. Sałatka z rzodkiewką świetnie smakuje też, jeśli dodamy do niej ser feta,

Botwinka - przepis

Z pęczka botwinki odcinamy buraczki, listki kroimy na mniejsze części. Wkładamy wszystko do garnka, zalewamy woda i gotujemy do miękkości. Buraki obieramy, drobno kroimy je oraz listki. Ogórka i rzodkiewkę kroimy w kostkę, wszystkie warzywa przekładamy do miski i doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy kefirem jogurtem lub zsiadłym mlekiem, mieszamy i podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami. Tak oto powstaje nam zupa-botwinka (jak człowiek-pająk: bo też ma super-moce w postaci wspaniałego smaku).

Szczypiorek

Szczypiorek wyróżniony jako osobny elemnt, jako podstawa do przepisów? Tak! Bo prawie wszystkie przepisy na sałatki wymagają szczypiorku. Szczypiorek dodaje też smaku mdłym potrawom i pikanterii daniom wegetariańskim. My proponujemy taki oto przepis na pastę do kanapek:

Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki i drobno siekamy. Dodajemy musztardę i majonez, mieszamy dokładnie całość. Wsypujemy posiekany szczypior, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy jako pastę na kanapki lub... farsz do nadziania jajek.

Ogórek

Ogórek z pomidorem - to najczętsze połączenie, jakie znamy. Ponieważ jednak krąży opinia, że połączenie to niekoniecznie jest zdrowe, spróbujmy innego przepisu.

szczypior

Ogórka i rzodkiewkę cienko kroimy. Sałatę rwiemy na małe kawałki i wrzucamy do miski. Dodajemy ogórka i rzodkiewkę, całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Sos do sałatki przygotowujemy z oleju, octu, miodu, soku z cytryny i ulubionych przypraw. Polewamy nim sałatkę i podajemy do dania głównego.

Zielona cebulka

Zielona cebulka to świetny składnik sałatek i dań obiadowych. Potrawę z nią można przyrządzić w następujący sposób:

Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Umytą, pokrojoną drobno paprykę dusimy na łyżce oliwy aż zmięknie. Mieszamy ryż, paprykę, posiekany drobno pęczek cebulki, dodajemy pieprz, sól i świeże jajka. Jeśli masa będzie rzadka, dodajemy bułkę tartą. Uformowane małe kotleciki, obtaczamy w mące i smażymy z obu stron na złoty kolor. Potrawa taka jest nie tylko pyszna, to kolejny przepis na danie wegetariańskie.

Zobacz inne przepisy na dania z nowalijek:

dania z botwinką,

potrawy z rzodkiewką,

potrawy ze szczypiorkiem,

ogórkowe pomysły

i wiele innych przepisów z młodymi warzywami!

omlet ze szczypiorkiem sałatka z ogórkami rubinowe papardelle z fetą i botwinką wytrawne muffinki z rzodkiewką i suszonymi pomidorami