Kotlety schabowe, obok mielonych, gołąbków czy pulpetów, to jedno z najpopularniejszych mięsnych dań. Tę potrawę podaje się niemal w każdym polskim domu. Żeby nie znudziła się zbyt szybko – warto je odrobinę urozmaicić. Świetnym sposobem na to będzie przyrządzenie schabu po szwajcarsku.

Pyszne kotlety po szwajcarsku – schabowe inaczej

Kotlet po szwajcarsku, który funkcjonuje także pod nazwą cordon bleu, to rozbite na cienkie plastry kawałki schabu, które należy odpowiednio doprawić. Sekret świetnego smaku tej potrawy tkwi w 2 składnikach: serze oraz szynce.

Musicie ułożyć je na schabie, a następnie złożyć mięso na pół i panierować w mące, jajku i bułce tartej. Schab smażcie na tłuszczu do momentu, aż nabierze rumianego koloru.

W jaki sposób urozmaicić kotlety szwajcarskie?

Jeśli chcecie dodać potrawie jeszcze więcej fantazji – dodajcie do niej świeże zioła, które nadadzą jej niezwykłego aromatu. Z kolei sam schab możecie posmarować musztardą lub doprawić odrobiną słodkiej i ostrej papryki. Dobrym pomysłem będzie także dodanie pokrojonych i podsmażonych pieczarek – ułóżcie je na serze i przykryjcie szynką. 

Pamiętajcie również, żeby wybrać taki ser, który łatwo się roztapia. Idealnie sprawdzi się szwajcarski gruyere, ewentualnie gouda lub cheddar. Kotlety szwajcarskie nie muszą być przyrządzone tylko ze schabu – będą też świetnie smakować zrobione z cielęciny lub mięsa drobiowego.