Bez względu na to, czy zajadacie się kanapkami na śniadanie czy też kolację, ten łatwy chleb jest dla was. Nie macie miksera ani robota planetarnego? To nie problem, gdyż w tym prostym przepisie wystarczy wymieszać składniki drewnianą łyżką, a wszystko ładnie się połączy. Nie musicie też być mistrzami w przygotowywaniu zakwasu - całą robotę zrobią drożdże. Ten chleb smakuje jak klasyczny Baltonowski. Skórka jest chrupiąca, dzięki skropieniu jej z wierzchu wodą, tuż przed pieczeniem. Podajemy sprawdzoną recepturę na to pyszne pieczywo krok po kroku.
Jak zrobić domowy chleb bez wyrabiania?
Kluczem do sukcesu jest zostawienie wymieszanego ciasta w spokoju na około 12 godzin. Najlepiej zrobić ciasto chlebowe wieczorem, a rano upiec w piekarniku.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej, według uznania,
- 1,5 szklanki letniej wody przegotowanej,
- 1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka suszonych drożdży,
- 1 łyżeczka mielonego kminku,
- 1 łyżeczka soli.
Przygotowanie:
- Mąkę przesiejcie i dodajcie sól, kminek oraz suszone drożdże;
- Wlejcie wodę i wymieszajcie wszystko za pomocą drewnianej łyżki;
- Następnie zakryjcie folią spożywczą i odstawcie na 12 godzin;
- Rano posmarujcie foremkę olejem i włóżcie do niej masę na chleb. Posmarujcie wierzch wodą i przykryjcie go papierem do pieczenia;
- Pieczcie w piekarniku rozgrzanym do 230 stopni Celsjusza przez 30 minut.
- Następnie zdejmijcie papier i pieczcie 15 minut do uzyskania chrupiącej skórki.
Jak nadać bochenkowi piękny rustykalny kształt?
Jeżeli chcecie, aby chleb wyglądał bardziej rustykalnie, zróbcie nacięcia w trzech miejscach. Z pomocą nożyka lub żyletki uzyskacie precyzyjne cięcie. Posypcie pieczywo makiem lub sezamem. Wyrośnie równie dobrze i będzie jeszcze bardziej efektowne z wierzchu. Nie zapomnijcie o posmarowaniu bochenka wodą tuż przed pieczeniem. W ten sposób uzyskacie delikatne pęcherzyki powietrza na powierzchni wypieku.
Komentarze