Jedną z ważniejszych zasad, którymi kieruję się w życiu, jest ta, że makaron jest dobry na wszystko. Dodatkowo nie wierzę, że węglowodany tuczą, dlatego też w mojej kuchni spaghetti, muszle, świderki, uszka, nitki i wstążki są na porządku dziennym. Odkąd stałam się też niezwykle szczęśliwą posiadaczką włoskiej maszynki do pasty – ciepłe uczucia nabrały jeszcze mocy.

Kiedy dzięki uprzejmości serwisu Polska Gotuje i wydawnictwa Buchmann otrzymałam książkę „Niezrównany makaron”, aż zapiszczałam z radości! Po rozerwaniu drżącymi rękoma koperty, moim oczom ukazał się widok niezwykle spektakularny. Książka jest duża, kolorowa i ciężka – pierwsze wrażenie zaliczam na plus :)  Po pobieżnym przewertowaniu stron miałam w głowie co najmniej dziesięć przepisów, które od razu chciałam sprawdzić, ale powiedziałam sobie „spokojnie, tylko spokojnie…”. Następnego wieczoru zabrałam się za dokładniejszą lekturę.

Książka ma ponad 250 stron i tak, na każdej występuje makaron! Raz w roli głównej, raz jako dodatek, jest to istna skarbnica przepisów dla każdego pastomaniaka. Jeśli jeszcze nie jesteś fanem makaronu, to po lekturze tej pozycji, lub chociaż przejrzeniu zdjęć w niej zawartych, na pewno odczujesz, drogi czytelniku wzmożony ślinotok.

Podróż zaczynamy od solidnej porcji podstawowych informacji o rodzajach makaronu, kształtach, sosach. Znajdziemy tu zarówno wskazówki dla tych, którzy stawiają w kuchni pierwsze kroki /jak gotować makaron/, jak i dla miłośników tematu, którzy gotowi są pokusić się o przygotowanie domowego makaronu.

Wszystkie przepisy w książce oznaczone są gwiazdkami, które wskazują stopień trudności przygotowania potrawy. A wybór mamy ogromny! Od klasycznych sosów, takich jak boloński, poprzez zupy, makarony z mięsem, owocami morza, warzywami. Wolicie cięższe wersje z sosach śmietanowych? Jest też rozdział dla Was. Poza tym duży zbiór sałatek makaronowych, przepisy na gnocchi, makarony nadziewane, zapiekanki i coś dla tych, którzy nie mają zbyt wiele czasu na szaleństwa w kuchni. Makarony na szybko! Okazuje się, ze jeśli macie w domu spaghetti, cytrynę, masło i śmietanę – kolacja gotowa! Lodówka świeci pustakami, ale na oknie w doniczkach stoją świeże zioła? Posiłek dla przyjaciół wyczarujesz w kilka chwil. Moje serce skradł przepis na fusili z szałwią i czosnkiem. Ideał! No i może jeszcze boskie fettuccine z kawiorem… Mogłabym tak bez końca…

Oprócz tego książka zawiera wiele cennych porad i wskazówek, na przykład jak łatwo obrać czosnek do sosu, do czego możemy wykorzystać fasolę borlotti, czym można zastąpić występujące w przepisie chorizo, czy też jak sprawdzić, czy konsystencja sosu jest już odpowiednia.

 „Niezrównany makaron” pozwoli nam przygotować kompleksowo ucztę w stylu włoskim. Poza przepisami i przydatnymi wskazówkami książka wzbogacona jest o dodatki specjalne dotyczące antipasti, wędlin, oliwek, serów i pieczywa. Czego chcieć więcej? Może tylko dołączonej do książki maszynki do makaronu, bo jestem pewna, że po tej lekturze zapragniecie w domowym zaciszu suszyć wstążki i nitki.

Buon Appetito!

Delfina "DeeDee" Stańczyk

logo buchmann