Treściwe zupy z wkładką lub solidną okrasą to coś, co zmarzluchy lubią najbardziej. Z nimi na pewno polubicie i przetrwacie jesień. Taka ciepła zupa doda wam energii, poprawi nastrój lub, w razie osłabienia, pomoże was postawić na nogi. Co warto ugotować jesienią?
Rozgrzewające zupy na jesień
Doskonała będzie zupa grzybowa - oczywiście ze świeżych grzybów leśnych. Zamiast makaronu możecie podać ją z domowymi mięsnymi klopsikami. Od razu zrobi się wam cieplej na sercu i żołądku. Taka zupa może zastąpić drugie danie.
Inną pożywną potrawą na rozgrzewkę jest nieco zapomniana zupa fasolowa. Aby jednak nie było nudno (i jak zawsze), zróbcie ją z pomidorami. Bułgarska zupa fasolowa (czorba) wymaga też sporo zieleniny: pęczka natki i koperku oraz słodkiej mielonej papryki. Jesienny sweter i wełniane skarpetki nie będą wam już potrzebne.
Rozgrzeje was również gorczyca (polecamy ją w wersji zmielonej, jako przyprawę) i zrobiona z niej musztarda. Holendrzy, u których często pogoda płata psikusy, mają swoją zupę musztardową. Łatwo odtworzycie ją w chłodniejsze dni. Do zrobienia takiej zupy możecie użyć 1 rodzaju musztardy - francuskiej z gorczycą, ale będzie mieć znacznie ciekawszy smak, jeśli pomieszacie razem 2 różne rodzaje.
Zupa z musztardy - rozgrzewające danie z Holandii
Mosterdsoep to tradycyjna zupa, której podstawą jest musztarda, najlepiej z całych ziaren gorczycy (u nas będzie to musztarda francuska). Sos ten jest dla Holandii, obok serów, jednym z towarów eksportowych.
Zupa może być lekko pikantna lub bardzo ostra - w zależności od tego, jaki rodzaj musztardy wybierzecie i ile jej dodacie. Im większy procent czarnej gorczycy w składzie, tym ostrzejsza będzie. Poziom ostrości zupy zależy więc od waszych upodobań i potrzeb. Zupa z musztardy jest dość gęsta dzięki dodatkowi śmietany ze skrobią. Czasami robi się ją inaczej niż w naszym przepisie - na zasmażce z masła, mleka i mąki.
Każdy region Holandii ma swoją wersję tego specjału - w zależności od musztardy, jaka jest w nim produkowana. W regionie Groningen zupa musztardowa będzie ostro-kwaśna. Musztarda z Limburgii jest łagodniejsza, co również wpływa na smak zupy. Z reguły podaje się ją z przysmażonym boczkiem, ale wędzony łosoś również pasuje.
Zupa musztardowa - przepis
Składniki:
- 2 łyżki musztardy francuskiej (z ziarnami gorczycy)
- 1 łyżka stołowej musztardy
- 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- 2 cebule
- 1 por (biała część)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 2 łyżki masła klarowanego lub zwykłego
- 100 ml śmietany
- 100 g boczku pokrojonego w kostkę
Opcjonalnie: świeże zioła do przybrania (np. majeranek lub szczypiorek).
Sposób przygotowania:
- Posiekajcie czosnek i 1 cebulę. Por pokrójcie w plasterki.
- Podsmażcie cebulę na maśle w garnku. Po chwili dodajcie czosnek i smażcie przez ok. 3 minuty. Dodajcie por i smażcie na średnim ogniu kolejne 2 minuty, mieszając. Uważajcie, by warzywa się nie przypaliły.
- Dodajcie do garnka bulion i zagotujcie na średnim ogniu.
- W międzyczasie wymieszajcie śmietanę ze skrobią. Do garnka dodajcie obie musztardy i wlejcie zaprawioną skrobią śmietanę. Posólcie, popieprzcie i gotujcie przez kolejne 5 minut.
- Gdy zupa się gotujcie, wytopcie na patelni boczek na skwarki i podsmażcie z cebulką na złoto.
- Rozlejcie zupę do misek i posypcie okrasą oraz ziołami.
Źródło przepisu: kuchennymidrzwiami.pl
Komentarze