Zielone szparagi, bo o nich mowa, to jedne z tych warzyw, na które najdłużej czekamy. Z reguły decydujemy się na ich zakup dopiero w połowie sezonu, gdy cena jest już znacznie niższa. Te drobne pałeczki o zielonkawym odcieniu są nie tylko smaczne, ale także są skarbnicą wartości odżywczych. W smaku nieco przypominają młody groszek, a mnogość pomysłów na ich użycie ogranicza jedynie wyobraźnia. Najlepszym sposobem na zielone szparagi będzie krótkie gotowanie ich na parze, aby nie ryzykować utraty witamin i minerałów. Dlaczego to tak ważne? Przekonajcie się sami.

Zielone szparagi - dlaczego są cennym wzmocnieniem dla mózgu?

Zawartość jednego ze składników jest tutaj kluczowa. Mowa o glutationie, który przyczynia się do hamowania rozwoju choroby Alzheimera. Glutation to jeden z najważniejszych antyoksydantów w organizmie, który powinien być systematycznie uzupełniany. Zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry oraz połączeń nerwowych. Jego niedobór prowadzi do odczuwania lęków, nadmiernego stresu oraz infekcji.

Spożywanie zielonych szparagów wspomaga pamięć, a nawet pozwala lepiej się skupić. Są polecane zwłaszcza tym, którzy mają problemy z koncentracją i z łatwością się rozpraszają. Ilość warzywa powinna być dostosowana indywidualnie do preferencji oraz kondycji zdrowia. Jednak osoby z ryzykiem powstawania kamieni nerkowych oraz dną moczanową powinny wstrzymać się z wprowadzeniem ich do diety.

Dlaczego po zjedzeniu szparagów mocz dziwnie pachnie?

Zapach moczu po zjedzeniu szparagów może by "dziwny". To, czy wyczuwamy ten zapach jest związane z kilkoma czynnikami, jak między innymi to, w jaki sposób dany organizm go przetwarza. Szparagi zawierają asparaginę oraz S-metylmetioninę. Te aminokwasy przekształcają się w ludzkim moczu na kilka związków, które zawierają siarkę. Najsilniejszy z nich to metanotiol, który ma najmniej przyjemną woń.

Jak się okazuje, nie każdy będzie wyczuwał to z taką intensywnością. Mimo związków lotnych, które się uwalniają dość szybko, niektóre z genów są odpowiedzialne za to, że możemy tego nie zauważyć. Ciekawostką jest, że znaczna populacja Amerykanów jest wyczulona na ten charakterystyczny zapach.