Często kupujemy to warzywo i chętnie dodajemy je do przeróżnych potraw, nie wiedząc nawet, ile mocy w nim drzemie. Tymczasem okazuje się, że ten popularny składnik to prawdziwy naturalny pogromca zbędnych kilogramów. Jedzcie go regularnie, a waga poleci w dół znacznie szybciej.

Naturalny pogromca nadprogramowych kilogramów

Choć mało kto o tym wie, por jest świetnym pomocnikiem w odchudzaniu, gdyż daje uczucie sytości i pomaga utrzymać niski poziom cukru. Wszystko dlatego, że ma dużą zawartość błonnika przy niewysokiej kaloryczności (w 100 gramach tego zielonego warzywa jest aż 1,2 g tego cennego składnika). Znajduje się w nim też cenna inulina, czyli naturalny probiotyk, regulujący trawienie i dbający o prawidłową pracę jelit. Co więcej, por wykazuje właściwości moczopędne, więc oczyszcza organizm z toksyn i pomaga usuwać nadmiar wody z organizmu, przez co zwalcza uczucie ciężkości i zapobiega wahaniom wagi.

To warzywo zostało uznane za sprzymierzeńca odchudzania już lata temu, dzięki słynnej książce "Francuzki nie tyją: tajemnica jedzenia dla przyjemności" autorstwa Mirelle Guiliano. To właśnie przygotowany z niego wywar wymieniany był tam jako jeden z sekretów szczupłych sylwetek paryżanek.

Inne właściwości pora

Oprócz sprzyjania odchudzaniu, por ma też wiele innych dobroczynnych właściwości:

  • działa antybakteryjnie, bakteriobójczo i oczyszczająco,
  • ma mnóstwo antyoksydantów i flawonoidów, dzięki czemu opóźnia procesy starzenia i zwalcza stany zapalne,
  • zawiera cenną allicynę, czyli silny naturalny antybiotyk, który chroni przed licznymi chorobami i oczyszcza organizm ze złogów,
  • dzięki zawartości karotenoidów, dostarcza witaminy A, przez co korzystnie wpływa na wzrok i poprawia odporność,
  • poprawia krążenie i zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów.

Jak spożywać por?

To warzywo świetnie nadaje się zarówno do jedzenia na surowo, jak i do gotowania, smażenia czy pieczenia. Najczęściej dodajemy go do surówek i zup, ale genialnie sprawdzi się również jako składnik sosu, puree, farszu czy gulaszu.