Regularnie kupujecie płatki owsiane i otręby? Następnym razem dobrze się rozejrzyjcie, bo tuż obok nich znajdziecie też inny równie cenny produkt, o którym niewiele się mówi. To tania bomba witaminowa, która równie dobrze sprawdzi się do owsianki i nie tylko. Poznajcie ten produkt i jego właściwości, a od razu zechcecie włączyć go do swojego menu.

Najbardziej niedoceniany składnik - łuska gryki

Jednym z niesłusznie zapomnianych produktów, które warto znów zaprosić do swojej kuchni, jest łuska gryczana, czyli skórka, okrywająca nasiona gryki. Zwykle traktuje się ją jako odpad przy produkcji kaszy i mąki gryczanej, jednak to ogromny błąd. Okazuje się bowiem, że to właśnie łuski są najcenniejszą częścią całego ziarna i prawdziwą bombą witaminową.

W tych niepozornych łupinkach kryją się cenny kwas foliowy oraz niacyna, czyli witaminy z grupy B, które wspierają prawidłową pracę układu nerwowego i wspomagają utratę nadprogramowych kilogramów. Oprócz tego znajdziemy tu też witaminę E, dbającą o młody i piękny wygląd naszej skóry, a także cenne minerały, takie jak cynk, żelazo, wapń, selen, magnez, potas czy krzem. Co więcej, łuska gryczana zawiera mnóstwo białka oraz błonnika, a przy tym bardzo mało tłuszczy i cukrów, więc genialnie sprawdzi się jako dodatek do zdrowej diety podczas odchudzania. 

Łuska gryczana - właściwości

Na co pomaga łuska gryki? Każda z tych niepozornych drobinek kryje w sobie ogromną moc:

  • podkręca metabolizm,
  • dba o prawidłową pracę układu pokarmowego,
  • oczyszcza jelita i zapobiega zaparciom,
  • spowalnia procesy starzenia się organizmu,
  • pomaga obniżać ciśnienie tętnicze,
  • wzmacnia krążenie.

Jak jeść łuskę gryki?

Aby móc skorzystać z powyższych właściwości, najlepiej jeść zmieloną łuskę gryki, którą znajdziemy w wielu sklepach. Ten proszek można dosypywać do owsianki lub jogurtu albo dodawać do śniadaniowych placuszków czy wypieków, np. chleba. Jeśli jednak nie będzie wam odpowiadał jej smak, możecie kupić też herbatkę z łuski gryki i popijać ten cenny produkt w takiej postaci.