Naleśniki najczęściej robimy wtedy, gdy nie mamy pomysłu na obiad. To zawsze sprawdzony sposób, by szybko przygotować coś pysznego. Dzięki różnorodności farszów, które można przecież przygotować na kilkadziesiąt czy nawet kilkaset sposobów, każdy znajdzie dla siebie nadzienie idealne. Sytuacja, która kiedyś pojawiła się w moim domu rodzinnym sprawiła, że do tej pory przygotowujemy naleśniki na słodko inne niż wszystkie, jakie znacie. Brak klasycznego białego serka zaowocował tym, że razem z mamą odkryłyśmy zupełnie nowe smaki. 

Czy surowe ciasto naleśnikowe można trzymać w lodówce?

Jeśli, podobnie jak mojej mamie, zdarza się wam z rozpędu przygotować masę na naleśniki, a potem zorientować się, że nie macie twarogu, na pewno zastanawialiście się nie raz, czy możecie przesunąć ich smażenie na później? W zależności od tego, jak będziecie przechowywać ciasto naleśnikowe, możecie wydłużyć czas przygotowania tego dania.

W lodówce surowe ciasto naleśnikowe może stać maksymalnie do 48 godzin. Potem niezwłocznie musicie usmażyć z niego naleśniki. Dobrym pomysłem jest pozostawienie masy w lodówce wtedy, gdy do ciasta dorzucacie zmiksowane warzywa czy owoce, które mają nadać smak i kolor. 

Do przygotowania naleśników najlepiej użyjcie blendera, który skróci waszą pracę:

Przepis na naleśniki z ryżem na mleku i śmietaną

Nie zapomnijcie o dobrej patelni do naleśników, dzięki której w szybki i prosty sposób usmażycie cienkie płaty naleśnikowe. Zastanawiacie się, jakiego farszu używamy  w mojej rodzinie zamiast białego sera? Naleśniki na słodko nadziewamy ryżem ugotowanym w mleku i wymieszanym z kwaśną śmietaną. To bardzo pyszne danie, które możecie wypróbować również jako deser.

Składniki:

  • 2 jajka wiejskie
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
  • 1 szklanka mleka pełnotłustego do ciasta naleśnikowego
  • 1/2 szklanki ryżu suchego
  • 1 i 1/2 szklanki mleka pełnotłustego do ugotowania ryżu
  • 5 łyżek śmietany 18%
  • 3 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

  1. Do misy miksera wbijcie jajka.
  2. Następnie wsypcie mąkę i wlejcie mleko.
  3. Zmiksujcie masę na naleśniki na gładko.
  4. Smażcie naleśniki na cienkie placki do zrumienienia z każdej strony.
  5. Ryż ugotujcie w mleku do miękkości. Pilnujcie, aby nie wykipiał.
  6. Po ugotowaniu ryżu, ostudźcie go i połączcie ze śmietaną oraz cukrem.
  7. Gotowe naleśniki wypełnijcie farszem z ryżu i zawińcie.
  8. Podsmażcie naleśniki z ryżem na mleku na maśle lub oleju i polejcie dodatkową porcją śmietany.