Jaką Yerbe wybrać? YERBA Z ARGENTYNY - cechuje się łagodnym smakiem YERBA Z PARAGWAJU drobniej cięte- wyrazisty dymny smak i aromat, mocna w działaniu YERBA Z URUGWAJU CZY BRAZYLII najdrobniejsze liście, najbardziej pylaste- raczej mocne i o oryginalnym smaku. Należy jednak pamiętać, ze każdy odczuwa smaki inaczej. Jeżeli kupujesz pierwszą yerbe w życiu, polecam odmiany smakowe lub klasyczne o łagodnym smaku np. yerba green, Dla mnie ogromna przyjemność to przede wszystkim naczynko z którego powinno się pić Yerbe. Parę lat temu kupiłam sobie Tykwe i bombille metaliwą z siteczkiem na końcu. TYKWA standardowe, popularne naczynko z którego pija się Yerbe. Pojemności mogą być od. 150-300ml BOMBILLA słomka zakończona siteczkiem przez którą sie pije Yerbe. Ja mam metalową, są również bambusowe, ale zatykały się zbyt często. TYKWA- zdrewniały owoc tykwy. Leciutkie, delikatne w dotyku, ich ścianki nasiąkają aromatem Yerby co dodatkowo wzmacnia walory. Tykwa ( naczynko) wymaga jednak więcej uwagi niż zwykłe naczynie. Może pleśnieć, pękać, ale jest odpowiednio o nie dbasz to będzie służyło tak jak moje już kilka lat. Jak juz kupisz naczynko, koniecznie musisz je wcześniej przygotować, zakonserwować czyli wykonać tzw. curado, ale to naprawdę nic trudnego i powiem ci teraz jak to zrobić: 1. Napełnij naczynie do ok. 2/3 wysokości suszem yerba, 2. Zalej wrzątkiem i zostaw na ok. 12 godzin 3. Opróżnij naczynie i przemyj bieżącą wodą 4. Wydrap dokładnie resztki owocu ze ścianek np. łyżeczką 5. Zostaw do osuszenia 6. Naczynie od zewnętrznej strony natrzyj dobrej jakości oliwą lub tak jak ja olejem kokosowym. Nacieranie oliwą powtarzaj często! Naprawdę gorąco zachęcam do zakupu całego "osprzętu" i nabyć nawyk picia tego cudownego eliksiru!