Autorką artykułów, który ma rozbudzić naszą świadomosć konsumencką jest smacznydom. Autorka tak wprowadza nas w świat świadomego kupowania i wykorzystywania produktów spożywczych:

W zeszłym roku podczas Food Film Fest, obejrzałam film, który długo zostanie w mojej pamięci a może pozostanie na zawsze. Jest to film o już bardzo znaczącym tytule: ”Skosztuj z kosza”. Przez około godzinę byłam karmiona informacjami jak bardzo świadomie (tak, świadomie!) marnujemy jedzenie na całym świecie zachodnim. Jak wyrzucamy jogurty, zbyt dojrzałe, aczkolwiek jeszcze nadające się do spożycia warzywa, owoce, etc.

Po seansie wyszłam z kina w milczeniu. Czułam się winna, że po części ja także przyczyniam się do tego światowego marnotrastwa. Przecież często robiąc zakupy biorę do kosza za dużo jogurtów, które potem stoją w lodówce, kupuje za dużo chleba, wędlin.

Minęły dni. We własnej kuchni zrobiłam konieczny oraz odświeżający remanent, który zdecydowanie poprawił jakość życia (nie mówiąc o oszczędnościach). Jednakże ciągle dalej myślałam nad tym jak zmniejszyć marnotrawienie jedzenia. Stąd pomysł na artykuł w Polska Gotuje.

Serdecznie zapraszam – nie tylko do czytania a także do komentowania oraz dzielenia się pomysłami jak można zmniejszyć to zjawisko. Bo można i musimy na pewno.

Przeczytaj artykuły z cyklu:

Święta i po Świętach

Termin ważności

Freeganizm

Jak nie marnować jedzenia