Torebki ze sproszkowanym sosem serowym można dostać w każdym supermarkecie. Nie sztuką jest taki sos przygotować. Jednak wszyscy domownicy docenią sos przygotowany z naturalnych produktów, a nie proszku zalewanego wodą czy mlekiem.

By zrobić samemu taki sos nie potrzebujemy wielu składników. Sos trzy sery, bo to on jest najpopularniejszy w kuchni, jak sama nazwa wskazuje, wymaga zakupu 3 gatunków serów – żółtego sera, na przykład gouda, sera pleśniowego oraz sera topionego. Oprócz tego, cebulka i czosnek oraz zioła prowansalskie, które nadadzą aromatu i smaku. Kremową konsystencję uzyskamy dzięki śmietanie 30%.

Cebulę kroimy drobno i szklimy na oliwie. Do śmietany dodajemy ząbki czosnku oraz zioła. Sery, w równych proporcjach, kroimy na małe kawałki, żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Śmietanę wlewamy na patelnię z cebulą i dusimy pod przykryciem, aż sery zaczną się roztapiać. Następnie dodajemy starty ser, ewentualnie doprawiamy solą lub pieprzem, mieszamy, by składniki połączyły się i polewamy tak przygotowanym sosem makaron lub podajemy sos serowy do warzyw.