Majonez to kolejny ważny element naszej kuchni, który szybko i bez problemu można przygotować samemu. Dzięki temu wiemy, co jemy i jednocześnie ograniczamy nadmiar tłuszczu i kalorii. Wystarczy cierpliwość i trzymanie się przepisu a otrzymamy wspaniały w smaku majonez, który się nie zwarzy.

Domowy majonez można przygotować zarówno na żółtkach, jak i na białkach. Jednak aby się udał trzeba zainwestować w świeże jajka oraz dobrej jakości olej lub oliwę, najlepiej te, o niezbyt wyczuwalnym smaku. Warto też odpowiednio wcześniej wyjąć potrzebne nam składniki z lodówki, aby wszystkie miały temperaturę pokojową.

Jak zrobić majonez na żółtkach

Żółtka ubijamy z musztardą trzepaczką lub przy pomocy miksera na najniższych obrotach. Powoli i w bardzo niewielkich porcjach dolewamy olej, dodając następną dopiero w momencie, gdy poprzednia porcja zostanie dokładnie wmieszana. W tym momencie masa powinna zacząć gęstnieć, jeśli tak się stanie możemy zwiększyć porcje dolewanego tłuszczu, wlewając go ciągłym, ale małym strumieniem. Do smaku dodajemy sól i pieprz oraz sok z cytryny. Jeśli majonez będzie zbyt gęsty, dolewamy odrobinę wody i mieszamy, by otrzymać pożądaną konsystencję.

Majonez przygotowany na samych żółtkach jest gęsty i świetnie nadaje się faszerowania jajek, dekoracja kanapek czy sałatek.

 

Jak zrobić majonez na białkach

Białka wraz z sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz musztardą ubijamy na jednolitą masę. Cały czas miksując dodajemy oliwę lub olej wlewając go cienkim strumieniem. Gdy dodamy cały tłuszcz, zwiększamy obroty miksera i ubijamy majonez, aż zgęstnieje.

Majonez, który przygotujemy na białkach będzie dużo bardziej delikatny niż ten na żółtkach. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do sosów dzięki swojej lekkiej konsystencji.

 

Zapoznaj się z innymi domowymi sposobami na półprodukty:

Nie kupuj półproduktów – sos vinegret

Nie kupuj półproduktów - musztarda

Nie kupuj półproduktów – kostka rosołowa

Nie kupuj półproduktów – ketchup