Kiedy poziom glukozy we krwi spada, zaczynamy robić się śpiący, trudno jest o koncentrację, a nasz układ nerwowy zaczyna działać wolniej. Z tych właśnie powodów powinniśmy wystrzegać się prowadzenia auta. Dlaczego? Bowiem od naszych reakcji zależy, czy bezpiecznie dojedziemy do celu. Jeśli jesteśmy głodni reagujemy wolniej i przez to wzrasta ryzyko spowodowania wypadku. Aż 84 % kobiet przyznaje, że najczęściej siada za kierownicę, odczuwając głód. Dietetycy uważają, że to bardzo niebezpieczne.

Gdy naszemu mózgowi nie jest dostarczana energia w formie pełnowartościowego posiłku, przestajemy być tak czujni, jak po zjedzeniu obiadu. Z tego względu lekarze przestrzegają – aby czuć się bezpiecznie za kierownicą powinniśmy jeść regularnie, najlepiej co trzy godziny. W każdym z posiłków powinny się znaleźć produkty bogate w węglowodany złożone, bowiem to one dostarczają naszemu organizmowi najwięcej energii. Nie mniej ważne jest odpowiednie nawodnienie organizmu, dlatego w samochodzie zawsze warto mieć butelkę wody mineralnej. Podczas długich tras nie ratujmy się zaś samą kawą, która wypłukuje z naszego organizmu niezbędne minerały, ale połączmy ją ze szklanka wody. Wtedy możemy być pewni, że nie stracimy najbardziej wartościowych składników posiłku, który wcześniej zjedliśmy.