Długie życie w dobrym zdrowiu i pełni sił witalnych wymaga pracy: składa się na nią regularna aktywność fizyczna, zdrowa dieta. Jeśli chcecie dodatkowo zadbać o swój organizm – powinniście pić napój, który znajduje się w niemal każdej kuchni. Jest bardzo popularny, ale mało osób zdaje sobie sprawę, jak fantastycznie potrafi zadziałać.

Cenne właściwości napoju długowieczności

Chodzi o czarną herbatę – według naukowców z National Institutes of Health picie dwóch filiżanek tego napoju zmniejsza ryzyko przedwczesnej śmierci nawet o 13 procent.  Czarna herbata jest bogata w przeciwutleniacze, które neutralizują wolne rodniki, a to z kolei wpływa pozytywnie na pracę serca, jelit i mózgu.

Co więcej, wspomaga ona obniżenie "złego" cholesterolu, pomaga unormować ciśnienie oraz cukier, a także chroni przed schorzeniami serca, chorobami przewlekłymi oraz demencją. Dodatkowo poprawia nastrój, a jej regularne picie zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej oraz udaru mózgu.

Jak odpowiednio przygotować czarną herbatę?

Wbrew pozorom, nie należy parzyć czarnej herbaty do momentu, aż osiągnie bardzo ciemną barwę. Powinno ono trwać 1 – 1,5 minuty w temperaturze 95 – 100 stopni Celsjusza. Po tym czasie zyska bursztynowy kolor i odpowiedni aromat.

Najlepsza czarna herbata to ta liściasta – charakteryzuje się delikatnym smakiem. Dobrze przygotowana o wysokiej jakości powinna być klarowna, mieć piękny zapach i świeży smak. Żeby herbata miała tak pozytywne działanie - musi być naprawdę dobrej jakości od sprawdzonego producenta, nie może być to najtańsza opcja, czyli popularna dyskontowa herbata w torebkach.