Biszkopt to ciasto, które wielu z nas kojarzy się z niedzielnymi odwiedzinami u babci i dziadka. Ten klasyczny deser można przygotować na wiele pysznych sposobów, na przykład w wersji podstawowej jako prosty biszkoptowy spód albo równie popularny ciemny biszkopt kakaowy lub wysoki, puchaty wypiek idealny jako baza do tortu. Można też z powodzeniem dodawać do niego np. barwniki spożywcze, dzięki czemu nasz deser w bajecznie kolorowej wersji rewelacyjnie sprawdzi się podczas przyjęcia dla dzieci. Z kolei nasączony np. rozcieńczonym likierem lub wiśniówką podbije podniebienia gości na imprezie w gronie dorosłych. Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby biszkoptowego ciasta. Natomiast łatwo można uczynić je dużo smaczniejszym niż w podstawowej wersji.

Co dodać do biszkoptu, żeby był jeszcze lepszy w smaku?

Chcemy zaproponować wam sposób, w którym nie tyle chodzi o dodatek do masy na ciasto, lecz o przygotowanie formy do jego upieczenia. Możecie użyć waszego sprawdzonego przepisu na biszkopt lub skorzystać z jednej z receptur, dostępnych w naszym serwisie i polecanych przez użytkowników. Po przygotowaniu ciasta z mąki, jaj i cukru, wystarczy wysmarować dół formy do pieczenia masłem i posypać na jego wierzch nie bułkę tartą lub kaszę mannę, jak robi większość gospodyń, ale wiórki kokosowe. Ta drobna zmiana daje dużą różnicę w smaku. Wiórki w połączeniu z masłem lekko przypiekają się i wbijają w ciasto, tworząc na jego spodzie przyjemnie chrupiącą, kokosową skórkę. Po prostu palce lizać.

Jeśli lubicie kokosowe smaki, skorzystajcie z naszych dalszych porad

Po upieczeniu i wystudzeniu, ciasto możecie też nasączyć mlekiem kokosowym wymieszanym z syropem z agawy. Świetnym pomysłem jest również przepołowienie biszkoptu, a następnie przełożenie go gęstym, domowym kremem kokosowym. Na wierzch wypieku polecamy banalnie prostą i smakowitą posypkę.  

Posypka kokosowa:

  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 100 g wiórków kokosowych

Wszystkie składniki wystarczy razem lekko podgrzać w garnuszku o grubym dnie (uważając, żeby wiórki się nie przypaliły), następnie ostudzić i gotową polewo-posypką udekorować biszkopt.