Poranny posiłek dla starszych osób powinien być nie tylko apetyczny, ale i przemyślany pod względem składników odżywczych. Przyrządzicie je ekspresowo, a wystarczą 2 podstawowe składniki i opcjonalne dodatki do smaku. Zobaczcie, jak zrobić najlepsze śniadanie dla seniorów i nie tylko.

Śniadanie dla seniora - 2 składniki są kluczowe

Dobrze skomponowane śniadanie dla seniora powinno zawierać sporo białka, a kefir, jogurt lub maślanka będą jego doskonałym źródłem. To mleczne produkty fermentowane, z których strawieniem poradzą sobie nawet ci, którzy na co dzień piją mleko bez laktozy. Kefir ma też sporo wapnia i magnezu - niezbędnych dla osób po 60-tce, które mogą mieć już pewne problemy z poruszaniem się i gęstością kości. W tym wieku znacznie ona spada i często prowadzi do łamliwości kości, problemów ze zrastaniem się ewentualnych złamań i osteoporozy - zwłaszcza u kobiet.

Kefir jest też pełny dobroczynnych bakterii, które „dokarmią” jelita i przyspieszą trawienie. Jest on jednocześnie orzeźwiający (co ważne zwłaszcza latem) i nie wymaga gryzienia. Takie „śniadanie do picia” będzie lekkie, a zarazem sycące i nie obciąży nadmiernie żołądka. Senior nie wstanie od stołu przejedzony, ale najedzony. 

Śniadanie dla seniora powinno też zawierać witaminy, więc kefir z owocami będzie ich doskonałym źródłem. Szykując taki posiłek, wybierajcie owoce jagodowe, czyli truskawki, maliny, jagody, jeżyny, borówki, poziomki lub porzeczki, gdyż opóźniają one starzenie się organizmu i wspierają układ nerwowy. Oprócz witamin (w tym C i E) zawierają polifenole (pomagające obniżyć ciśnienie i dbające o serce) oraz karotenoidy (odmładzające antyoksydanty, które zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się). Tak bogaty skład zapewni więc seniorom wszystko, czego potrzebują.

Kefir z owocami - przepis na śniadanie

Składniki:

  • 1 małe opakowanie niskotłuszczowego kefiru (do 2%)
  • 2/3 szklanki innych ulubionych owoców jagodowych*
  • kilka truskawek
  • 3 łyżki płatków owsianych górskich
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka orzechów włoskich i/lub migdałów**

Sposób przygotowania:

  1. Umyjcie owoce i drobno je pokrójcie, lub rozdrobnijcie blenderem  albo widelcem. 
  2. Zmielcie płatki owsiane i orzechy w młynku lub w blenderze. Możecie też bardzo drobno je posiekać.
  3. Połączcie kefir z resztą składników i miodem, podawajcie w szklance lub miseczce.

*Poza sezonem możecie użyć owoców mrożonych - przed użyciem należy je rozmrozić i odsączyć na sitku.

**Zmielone lub drobno posiekane orzechy włoskie dodadzą smaku śniadaniu i w tej formie będą rozwiązaniem dla osób, które mają problem z gryzieniem. Są też źródłem kwasów omega-3, które działają przeciwzapalnie, wzmacniająco i pomagają chronić serce.