Broń na bakterie

Miód ma enzymy wydzielane przez pszczoły. Działają antybakteryjnie, tak jak przeciwutleniacze z pyłków kwiatów. Substancje z miodu, które zabijają drobnoustroje, chronią go w ten sposób przed zepsuciem. Nie podgrzewaj miodu, bo zawarte w nim enzymy stracą moc.

Poranne oczyszczanie

Miód, dzięki enzymom i kwasom organicznym, oczyszcza organizm z toksyn. Aby wzmocnić działanie zawartych w nim substancji, rozpuść łyżeczkę w wodzie i zostaw na noc. Rano dodaj sok z cytryny. Taki napój odtruwa organizm i pobudza przemianę materii. Wersja bez soku obniża kwasowość w żołądku, co pomoże, jeśli cierpisz na wrzody.

Słodkie zasady

● jeżeli tylko masz taką możliwość, kupuj miód w pasiece.

● na etykiecie znajdź datę produkcji. Jeżeli od tego czasu minęło sześć tygodni, a miód jest płynny, nie kupuj go, bo był przechowywany w zbyt wysokiej temperaturze i stracił cenne enzymy. Dłużej niż sześć tygodni krystalizuje się tylko miód akacjowy.

● nie jedz miodu, który na powierzchni ma pulchną warstwę, a w głębi jest twardy. To oznacza, że sfermentował.

● miód przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu. Słoik powinien być szczelnie zamknięty, bo miód łatwo chłonie obce zapachy.

Wybieraj polskie

W naszej części Europy nie rośnie tak dużo kwiatów jak na Południu. Dlatego polskie owady muszą odwiedzić sporo roślin. Z każdą porcją zebranego nektaru do ula wędrują też enzymy z wola pszczoły, dzięki którym miód jest taki zdrowy.

GRYCZANY serce jak dzwon – ma ciemną barwęi lekko piekący smak. Zawierarutynę, substancję którauszczelnia naczynia krwionośne,chroniąc tym samymprzed chorobami serca.

WRZOSOWY zdrowe nerki – o pięknej brunatnoczerwonejbarwie i lekko gorzkawymposmaku. Poprawia funkcjonowanienerek.

LIPOWY ulga w przeziębieniu – dzięki olejkom eterycznymz lipowych kwiatówłagodzi stany zapalne i pomagazwalczyć kaszel.

SPADZIOWY bogactwo minerałów – pachnie igliwiemi żywicą. Opróczpszczelich enzymów i nektaruzawiera substancje wydzielaneprzez mszyce. Jednakdzięki temu ma więcejzwiązków mineralnych niż inne miody.