Podstawą wielu pysznych zup jest mięso, dlatego należy zwrócić szczególną uwagę na to, jaki rodzaj wybieracie. To właśnie ono wpływa na smak i aromat ugotowanej potrawy. Na jakim mięsie przyrządzić więc zupę pomidorową? Gdy dobrze rozejrzycie się w sklepie mięsnym – zauważycie, że wybór jest ogromny, jednak waszą uwagę powinniście skierować jedynie na trzy rodzaje.

Na jakim mięsie gotować zupę pomidorową?

Zupa pomidorowa będzie doskonale smakować na wywarze drobiowym (np. z udek kurczaka). Wyjdzie też niezwykle aromatyczna, gdy przygotujecie ją z kawałka schabu z kością (możecie wykorzystać też kość schabową z kawałkiem mięsa). Doskonale sprawdzi się także wołowina (np. szponder, pręga lub ogon wołowy).

Pamiętajcie, żeby mięso wkładać do zimnej wody – wtedy najlepiej rozpuszcza się białko i sole mineralne, a do wywaru przechodzi więcej smaku.

O czym pamiętać podczas gotowania zupy pomidorowej?

Bardzo ważna jest jakość, ale również świeżość mięsa, na którym przygotowujecie swoją zupę. Bogactwo smaku wywaru uzyskacie również, gotując pomidorówkę z kilku rodzajów mięs – możecie połączyć ze sobą te przedstawione powyżej.

Jeśli wasze mięso jest zamrożone – pozwólcie mu samodzielnie rozmarznąć, bez przyspieszania tego procesu. W sytuacji, gdy zapomnieliście wyjąć je z zamrażalnika – możecie gotować wywar na zamrożonej porcji mięsa.