Mrożone dania są smaczne, łatwe w przygotowaniu i przede wszystkim tanie. Zamiast wydawać krocie na świeże warzywa, które w smaku przypominają tylko wiosenne nowalijki, zainwestuj w mrożonki. Będać na diecie, której stanowią podstawę, możesz nie tylko lepiej się poczuć, ale także schudnąć nawet 1 kilogram tygodniowo.

DZIEŃ 1

I ŚNIADANIE: szklanka kawy z mlekiem, opakowanie odtłuszczonego twarożku wiejskiego z połową szklanki mrożonych malin, 2 kromki chlebka ryżowego
II ŚNIADANIE: kromka pełnoziarnistego pieczywa z margaryną, sałatą, białym serem, rzodkiewką i szczypiorem, szklanką świeżego soku z jabłek
OBIAD: 150 g dorsza oprószonego ziołami i upieczonego w folii, ziemniak z wody, po 1/4 opakowania ugotowanych mrożonych warzyw: brokułów i brukselki, szklanka niegazowanej wody mineralnej
PODWIECZOREK: 150 g jogurtu naturalnego z łyżką dowolnych mrożonych owoców
KOLACJA: pół opakowania usmażonej mrożonki "warzywa na patelnię" z bazylią i tymiankiem wymieszanej z 1/2 szklanki ugotowanego al dente pełnoziarnistego makaronu, szklanka zielonej herbaty

 

DZIEŃ 2

I ŚNIADANIE: szklanka herbaty z mlekiem, serek homogenizowany waniliowy, 1/2 szklanki mrożonych wiśni, 2 kawałki chrupkiego pieczywa
II ŚNIADANIE: 1/2 grahamki z łyżką margaryny, plasterkiem żółtego sera, 1/2 czerwonej papryki lub 1/2 świeżego ogórka, szklanka jednodniowego soku z marchwi
OBIAD: 150 g cielęciny duszonej z cebulą i ziołami, 2 gotowane ziemniaki z łyżką natki, pół opakowania ugotowanej mrożonki wiosenny bukiet jarzyn, szklanka niegazowanej wody mineralnej
PODWIECZOREK: serek homogenizowany z łyżką mrożonych truskawek
KOLACJA: miseczka (ok. 300 ml) zupy pieczarkowej (z mrożonki) z 1/2 szklanki drobnego makaronu typu zacierki, przyprawiona obficie świeżymi ziołami

 

DZIEŃ 3

I ŚNIADANIE: szklanka kawy zbożowej, 150 g jogurtu naturalnego z połową szklanki mrożonej mieszanki kompotowej, razowa grzanka
II ŚNIADANIE: pół grahamki z łyżeczką margaryny, 2 plasterkami szynki drobiowej, liściem sałaty i połową czerwonej papryki, szklanka świeżego soku z pomarańczy
OBIAD: 150 g ugotowanych mrożonych uszek z mięsem, pół opakowania ugotowanej mrożonki warzywa na patelnię z przyprawą włoską, 1/4 opakowania ugotowanego brokuła; szklanka niegazowanej wody mineralnej
PODWIECZOREK: 1/3 szklanki płatków owsianych wymieszanych z chudym, gorącym mlekiem, 4 śliwki mrożone
KOLACJA: pół opakowania smażonej chińskiej mieszanki warzywnej z połową szklanki gotowanego ryżu i przyprawą 5 smaków, szklanka czerwonej herbaty

 

DZIEŃ 4

I ŚNIADANIE: szklanka gorzkiej herbaty, kromka pumpernikla z łyżką margaryny, kostka serka typu kiri i 2–3 łyżkami mrożonych wiśni
II ŚNIADANIE: pół szklanki płatków kukurydzianych zalanych chudym mlekiem z 2–3 posiekanymi suszonymi morelami, szklanką soku z czarnej porzeczki
OBIAD: miseczka (1/2 l) zupy kalafiorowej z ziemniakami i koperkiem (z mrożonki), zabielona łyżką naturalnego jogurtu, wymieszana z posiekaną, ugotowaną piersią kurczaka, przyprawiona dużą ilością świeżych ziół
PODWIECZOREK: jabłko zapieczone z łyżką mrożonych malin, oprószone cynamonem
KOLACJA: 1/2 opakowania mrożonego szpinaku uduszonego ze zmiażdżonymi 3 ząbkami czosnku, gałka muszkatołowa do smaku i 2 łyżkami naturalnego jogurtu, 1/2 szklanki makaronu rurki ugotowanego al dente, szklanka zielonej herbaty

 

DZIEŃ 5

I ŚNIADANIE: szklanka kawy zbożowej z mlekiem, 2 kromki chrupkiego chleba z sałatą, jajkiem na twardo, rzodkiewką i szczypiorkiem
II ŚNIADANIE: średniej wielkości banan, szklanka jednodniowego soku z marchwi
OBIAD: 150 g piersi z indyka oprószonej ziołową mieszanką do drobiu i upieczonej w folii, 1/2 opakowania ugotowanej mieszanki warzywa na patelnię z przyprawą orientalną, 1/2 szklanki kaszy kuskus, szklanka niegazowanej wody mineralnej
PODWIECZOREK: naleśnik z 2 łyżkami serka wiejskiego wymieszanego z 2 łyżkami mrożonych truskawek
KOLACJA: sałatka z 5 dag szynki z indyka i 1/2 szklanki ugotowanej mrożonej mieszanki marchewka z groszkiem oraz 1/2 szklanki ugotowanego na sypko ciemnego ryżu, przyprawiona sosem winegret i estragonem, szklanka herbaty owocowej

 

DZIEŃ 6

I ŚNIADANIE: szklanka herbaty, kromka pełnoziarnistego pieczywa, serek wiejski wymieszany z kilkoma startymi rzodkiewkami i łyżka siekanego szczypiorku
II ŚNIADANIE: pół grahamki z plasterkiem polędwicy, liściem sałaty i połową czerwonej papryki, szklanka soku warzywnego
OBIAD: dwie kostki z dorsza oprószone przyprawą do ryb i upieczone w folii, ziemniak z wody, 1/2 opakowania ugotowanego mrożonego kalafiora, 1/2 opakowania ugotowanej mrożonej fasolki szparagowej, szklanka niegazowanej wody mineralnej
PODWIECZOREK: koktajl ze 150 g naturalnego jogurtu i 4–5 łyżek mieszanki kompotowej
KOLACJA: szklanka ugotowanej tradycyjnej sałatki jarzynowej (z mrożonki), wymieszana z pokrojonym jajkiem na twardo, startym jabłkiem, sola, pieprzem i majonezem light.

 

DZIEŃ 7  

I ŚNIADANIE: szklanka kawy, kromka razowca z margaryną, plastrem żółtego sera, sałatą i pomidorem
II ŚNIADANIE: duże jabłko, szklanka jednodniowego soku z marchwi
OBIAD: 150 g chudego schabu oprószonego słodką papryką i pieprzem i upieczonego w folii, 2 małe ziemniaki z wody, 1/2 opakowania ugotowanej mrożonej mieszanki meksykańskiej, szklanka niegazowanej wody mineralnej
PODWIECZOREK: szklanka chudego mleka, pszenna grzanka posmarowana łyżką rozgniecionych mrożonych truskawek
KOLACJA: kilka liści sałaty wymieszanych z 1/2 puszki tuńczyka w sosie własnym, szklanka ugotowanej włoszczyzny (z mrożonki), odrobiną oliwy, solą, pieprzem i natką pietruszki, szklanka czerwonej herbaty 

 

W tym tygodniu gotujemy z mrożonek. Dzielimy się przepisami na szybkie, smaczne i zdrowe posiłki.

Dołącz do grupy: "Zdrowe odżywianie" i dodaj swój przepis.

 

Czekamy na Wasze propozycje :)