Skąd pomysł na możliwość komponowania musli według własnego uznania?

Monika Jagiełowicz: Zawsze kiedy kupujemy musli w sklepie nie jest ono do końca takie jakbyśmy chcieli. Albo jest za dużo rodzynek, albo jakieś płatki, których akurat nie lubimy. Pomyśleliśmy, że fajnie byłoby samemu dobierać składniki.  Zagłębiając wiedzę na temat musli dowiedzieliśmy się, że pomysł nie jest nowy, w Niemczech taka usługa jest bardzo popularna – i w taki oto sposób  powstało mojemusli.pl

Czym wyróżnia się Państwa musli na tle innych dostępnych na rynku rodzajów?

Monika Jagiełowicz: Nasze musli jest inne niż wszystkie z bardzo prostego powodu – to właśnie tutaj możesz wybrać to, co naprawdę lubisz, a przede wszystkim masz ogromną frajdę w komponowaniu swojego śniadania. Dzięki www.mojemusli.pl możesz jeść nie tylko zdrowo, ale również i smacznie. Kolejnym plusem mojemusli.pl jest to, że przy każdej porcji Twojego musli masz informacje o ilości kalorii, tłuszczy, białka i węglowodanów w jednej porcji. Również po wyborze wszystkich dodatków dowiesz się jakie wartości żywieniowe posiada Twoja

musli

mieszanka. To doskonałe rozwiązanie dla wszystkich tych, którzy liczą kalorie.

Wyróżnia nas również możliwość nazwania swojej mieszanki, dołączen

ia życzeń czy dedykacji kiedy chcemy, by tuba stała się prezentem.

Jakie grupy produktów mamy do wyboru, aby skomponować swoją mieszankę?

Monika Jagiełowicz: W podstawowej mieszance znajdziesz cru

nchy czekoladowe, crunchy naturalne, płatki pszenne, płatki owsiane, płatki żytnie, otręby granulowane i inne. Kiedy wybierzesz podstawową bazę do Twojego musli możesz przejść do dodatków. Tutaj możesz wybierać spośród wielu propozycji, m. in: orzechy, ziarna (min. laskowe, włoskie, nerkowca, słonecznik, dynia itd.) owoce liofilizowane (min. truskawki, maliny, kiwi, pomarańcze, borówki), suszone (śliwki, morele, figi, daktyle), kandyzowane (ananas, papaja), oryginalne czekolady z Belgii (ciemna, mleczna, biała, perełki czekoladowe), poprzez krówki, herbatniki, na żelkach gumowych kończąc.

Czy jest konkretna kompozycja składników, która cieszy się największą popularnością?

Monika Jagiełowicz: Są tysiące kombinacji spośród ponad 50 dodatków musli. Jest to raj dla poszukiwaczy nowych połączeń smakowych, a ciekawość nowych połączeń jest tak wielka, że bardzo rzadko zdarza się, aby nasi Fani wybierali takie same kompozycje.

Inaczej sprawa wygląda w przypadku gotowych mieszanek przygotowanych przez  Poradnię Dietetyczną Food&Det, które cieszą się dużym zainteresowaniem - klienci chętnie do nich powracają.

Jakie składniki warto wybierać podczas komponowania mieszanki, aby była ona jak najzdrowsza?

Monika Jagiełowicz: Nazwa „musli” kryje wszystkie niezbędne składniki odżywcze, witaminy oraz minerały. Dostarcza nie tylko energii jak równie

ż cennego dla naszego organizmu błonnika. Każdy składnik ma swoje właściwości, z którymi można zapoznać się na stronie www.mojemusli.pl.

Jeśli jednak miałabym wybrać te najzdrowsze na pewno wybrałabym pełnowartościowe płatki zbożowe (owsiane, żytnie, pszenne) – mają najwięcej białka, są źródłem energii, magnezu, potasu, fosforu , witamin i wielu innych składników odżywczych.

Dodane do musli surowe i suszone owoce są źródłem witamin i składników mineralnych. Obowiązkowo należy dodać owoce liofilizowane. Dzięki temu, że produkt jest suszony ze stanu zamrożonego i w niskich temperaturach to nie ulegają dmusliegradacji jego najcenniejsze składniki i właściwości:  witaminy, białka, składniki mineralne, zapach, smak, kolor.

W jakim opakowaniu dostajemy zakupione muesli?

Monika Jagiełowicz: Każda mieszanka zapakowana jest w ekologiczną tubę o pojemności 555g (aż 98,5% nadaje się do ponownego przetworzenia). Ale po co je wyrzucać? Wielu naszych klientów wykorzystuje je ponownie: Panie trzymają w niej przyrządy kuchenne, makarony, a dzieci kredki. Informację o innych zastosowaniach tub znajdziecie na naszym Facebooku.

Jak komponujemy własne musli?

Monika Jagiełowicz: W bardzo prosty sposób, wystarczy wejść na stronę mojemusli.pl Na początku zamówienia, jeżeli jesteś nowym klientem, musisz się zarejestrować, klikając ZAREJESTRUJ SIĘ, a następnie podać unikalny login, hasło oraz swoje dane kontaktowe. Jeśli następnym razem będziesz chciał zamówić coś na stronie www.mojemusli.pl wystarczy jeśli wpiszesz swój login oraz hasło i klikniesz ZALOGUJ SIĘ.

Drugim krokiem, który musisz zrobić, jest wybór swoich ulubionych produktów, które chcesz zjeść na śniadanie. Wybrane produkty wrzucasz do wirtualnego koszyka i finalizujesz zamówienie.

Jakie są zalety jedzenia musli?

Monika Jagiełowicz: Dzięki temu, że musli skomponowane jest z wielu naturalnych składników, stanowi bogaty posiłek w różnorodne substancje odżywcze tj. błonnimuslik, witaminy z grupy B, A, C, D, E, żelazo, magnez, wapń, potas, fosfor, cynk, miedż, flawonoidy.
Zalecane przez całe dziesięciolecia przez dietetyków, lekarzy i naukowców uznawane jest dzisiaj za przeciwieństwo kultury kulinarnej fast food.  Wielu mądrych smakoszy wybiera musli, gdyż jest to pokarm nie tylko zrównoważony pod względem odżywczym, ale także lekkostrawny.

Jedzenie musli przynosi wiele korzyści min:
- wzmacniają pracę serca, regulują ciśnienie, przywracają sprężystość ścianek naczyń krwionośnych, obniża poziom złego cholesterolu we krwi, zmniejszają ryzyko zachorowań na choroby wieńcowe,
- znacznie redukuje ryzyko zachorowalności na nowotwory złośliwe i choroby związane ze starzeniem organizmu,
- regulują działanie układu trawiennego, regulują poziom cukru, harmonizują przemianę materii i pracę wątroby,
- poprawiają dotlenienie komórek mózgowych i koncentrację umysłu, poprawiają samopoczucie,
- zwiększają odporność na obciążenia i choroby,
- zawierają całą gamę antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki, zwiększając odporność na nowotwory i opóźniają procesy starzenia.

Z czym najlepiej jeść musli?

Monika Jagiełowicz: Musli najczęściej zalewamy mlekiem i traktujemy jako superszybkie śniadanie. Takie rozwiązanie oczywiście ma wiele zalemuslit – głównie ze względu na to, że mleko (szczególnie odtłuszczone) to źródło pełnowartościowego białka, a także wapnia i wielu innych wartościowych składników. Ponadto jest to danie wybitnie szybkie do przygotowania, smaczne i na tyle proste, że nawet maluch sobie poradzi z jego przygotowaniem.


Jest jednak kilka innych sposobów, aby podać musli w innej odsłonie. Pamiętajmy o tym, że czym większe urozmaicenie naszej diety tym zdrowiej. Zachęcam więc do spróbowania musli z:

  • Sokiem owocowym bez dodatku cukru. Możemy tu zaszaleć i wybrać praktycznie każdy smak według własnego gustu (szczególnie polecam sok z czarnej porzeczki, pomarańczy, a także jabłek). Można także zmieszać sok owocowy w dowolnej proporcji z wodą.
  • Dla wielbicieli słodkich smaków i zgrabnej sylwetki można połączyć odrobinę soku (tak, aby płatki lekko nim zmoczyć) i jogurtu naturalnego (najlepiej o zawartości tłuszczu nie więcej niż 2%). Danie równie szybkie w przygotowaniu, smaczne i jednocześnie korzystne dla figury.
  • Coraz więcej konsumentów rezygnuje ze spożywania produktów mlecznych i jego przetworów. Dlatego też konsumenci ci często hurtowo rezygnują z płatków śniadaniowych. Nic bardziej błmusliędnego. Płatki śniadaniowe można zalać pysznym mlekiem sojowym (najlepiej o naturalnym smaku, aby wydobyć smak samego musli), mlekiem owsianym (idealnie się komponuje z mieszanką na bazie płatków owsianych), a także ryżowym. „Mleka” roślinne są najczęściej uzupełniane w różnego rodzaju witaminy i składniki mineralne, dzięki temu brak typowych produktów nabiałowych w codziennej diecie nie pociąga za sobą niedoborów pokarmowych.
  • Musli można także łączyć z serkiem homogenizowanym słodkim, ale uwaga – może się z tego zrobić bomba kaloryczna. Potraktujmy więc takie danie jako niewielki deser

Zachęcam zatem do mieszania nie tylko składników samego musli, ale także jego dodatków.

logo