Pyszne mielone mięso, podsmażone w formie małych klopsików to rarytas, który dość często gości w polskich domach. Każda gospodyni ma swój unikalny przepis, za którym szaleją domownicy. Jednak zdarza się, że szukamy odmiany, która sprawi, że pokochamy je na nowo, w zmienionej nieco formie. Ulubione warzywa, gęsty i wyrazisty sos, okraszony dodatkowo 1 produktem ze słoika, który kochają wszyscy. Jesteście ciekawi, jak zrobić te klopsiki? Powiem wam, jak krok po kroku się za to zabrać.

Jak przygotować klopsiki w sosie, aby się nie rozpadły?

Czasem zdarza się, że podczas gotowania klopsów czy pulpetów, mięso rozpada się i wygląda nieapetycznie. Koniec końców pozostajemy z sosem z mięsa mielonego do spaghetti czy innego makaronu. Jeżeli jednak zależy wam na tradycyjnie okrągłych klopsach, warto wiedzieć, jak nie doprowadzić do ich rozpadnięcia mięsa na kawałki, pod wpływem gotowania w sosie.

W pierwszej kolejności pamiętajcie o tym, że mięso na pulpety czy klopsy nie powinno być suche. Musi być czynnik sklejający całość - kleiste mięso, bogate w kolagen lub po prostu jajko. Dzięki temu składniki lepiej się połączą i nie będą rozwarstwiać w czasie gotowania. Po drugie, przed wlaniem składników sosu, musicie dobrze podsmażyć kulki mięsne tak, aby miały złocistą i chrupiącą skórkę. Dzięki temu, po dolaniu sosu, wasze klopsiki nie rozmiękną i pozostaną apetycznymi kulkami.

Najlepiej podsmażać w rondelku lub na głębszej patelni:

Przepis na klopsiki z mięsa mielonego po cygańsku

Do przygotowania klopsików z mięsa mielonego wybierzcie głęboki rondel czy patelnię. Jeżeli macie kawałek mięsa w całości, zmielcie go na początku w maszynce do mielenia. Do sosu po cygańsku zawsze dodaję ogórki kiszone, dzięki czemu jego smak jest pełny, wyrazisty i lekko kwaskowy, co bardzo odpowiada mojej rodzinie. 

Składniki:

  • 1/2 kg łopatki wieprzowej
  • 1/2 kg cebuli do sosu + 1/2 małej cebuli do klopsików
  • 1/2 kg pieczarek
  • 2 duże czerwone papryki
  • 3-4 średnie ogórki kiszone ze słoika (jeśli macie samodzielnie ukiszone ogórki - tym lepiej)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 400 g passaty
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 pełne łyżki kaszy manny
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • łyżeczka majeranek
  • szczypta cukru
  • szczypta chili
  • posiekana natka pietruszki
  • olej
  • szklanka gorącej wody

Sposób przygotowania:

  1. Mięso należy zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub poprosić o zmielenie kawałka u rzeźnika.
  2. Następnie dodajemy do masy pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Dodajemy kaszę mannę, musztardę oraz pieprz, majeranek i chili.
  4. Podsmażamy na oleju przez kilka minut.
  5. Następnie zdejmujemy klopsiki i podsmażamy pokrojoną cebulę.
  6. Dodajemy plasterki pieczarek.
  7. Po usmażeniu, dodajemy pulpety i wlewamy wodę.
  8. Gdy wszystko zaczyna się powoli dusi, wlewamy passat pomidorową i dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę.
  9. Wrzucamy pokrojone kiszone ogórki.
  10. Po około 20 minutach danie jest gotowe.
  11. Można podawać z ziemniakami lub kromkami świeżego chleba.