Włoska lasagne, spaghetti, zapiekanka makaronowa, meksykańskie burrito, amerykańskie hamburgery. Ich wspólnym mianownikiem jest właśnie mielone mięso. Niestety dla wielu Polaków mielone kojarzy się jedynie z kotletem. A wbrew pozorom, z takiego mięsa można wyczarować iście królewskie dania. Mięso mielone zawdzięcza smak przede wszystkim swojej różnorodności.

 

Z czego się mieli?

Nie każde mięso nadaje się do zmielenia. Choć mieszanki mięs mielonych najczęściej są wołowo-wieprzowe lub drobiowe, tak naprawdę nie wiemy nic więcej na ten temat. Dlatego najlepiej nauczyć się mielić mięso samodzielnie. Wtedy mamy pewność, że jego wszystkie składniki są świeże i smaczne. Do mielenia nadaje się drób, dziczyzna w świeżej formie, wieprzowina (uzyskuje się je z wieprzowych łopatek), wołowina (koniecznie oczyszczona ze ścięgien), cielęcina (kark).

 

Czy jest zdrowe? 
Mięso mielone tak naprawdę względem wartości odżywczych nie różni się niczym od mięsa w kawałku. Jest tak samo bogatym źródłem białka i posiada spore ilości innych niezbędnych dla naszego organizmu wartości odżywczych.


 

Jak kupić dobre mielone?

Aby przygotowywane na bazie mięsa mielonego potrawy miały dobry smak i były zdrowe, musimy wiedzieć, jak dokonywać zakupu mięsa mielonego. Niestety kuszące nas w hipermarketach oferty promocyjne gotowych mięs mielonych nie powinny nas zmylić. Mięsa paczkowane zawierają w sobie ogrom środków konserwujących. Najbezpieczniej i najzdrowiej jest kupować świeże mięso mielone. W wielu sklepach dostępna jest usługa mielenia na życzenie wybranych przez klienta porcji mięs. Dzięki temu mamy pewność, jaki jest skład mielonego i wiemy, czy jest świeży.

 

Jak przechowywać mięso mielone?

Mięso mielone ma bardzo krótką trwałość. Z drobiowego należy natychmiast przyrządzać potrawę, a wieprzowe i wołowe może być przechowywane w lodówce jedynie kilkanaście godzin dłużej. Po zamrożeniu możemy je przechowywać do trzech miesięcy. Jednak pamiętajmy! Mistrzowie kuchni radzą, aby przygotowywać je od razu po zakupie, bowiem właśnie wtedy ma najlepszy smak.