Jednym z największych problemów osób na diecie bezglutenowej jest stołowanie się poza domem. Spełnieniem marzeń chyba każdego bezglutenowca jest możliwość bezstresowego pójścia do restauracji czy kawiarni i zamówienia bezpiecznego dania bez konieczności zadawania dziesiątek pytań, bez wątpliwości, niedowierzania i ponoszenia ryzyka, jakie wiąże się z jedzeniem na mieście (ścisła dieta bezglutenowa to jedyny sposób leczenia w celiakii i alergii na gluten). Od zawsze zazdrościliśmy sprawdzonych lokali bezglutenowym mieszkańcom innych krajów. Absolutnym rekordzistą pod względem miejsc przyjaznych osobom na diecie bezglutenowej są Włochy, gdzie około 3000 barów, pizzerii, restauracji i kawiarni posiada certyfikat tamtejszego stowarzyszenia osób z celiakią i jest oznakowanych specjalnym logo.

Chcieliśmy, aby ten bezglutenowy sen mógł się spełnić także u nas. Misją Stowarzyszenia jest zmienić Polskę w kraj przyjazny bezglutenowcom i nadrobić dziesiątki lat, kiedy to celiakia i dieta bezglutenowa nie istniały w świadomości restauracjaspołecznej. Od początku czerpiemy z doświadczeń innych organizacji celiaków w Europie, próbując na grunt polski przenieść to co udało się w ich krajach. Dzięki temu i ciężkiej pracy kilku osób powstał projekt, który ma za zadanie otworzyć przed bezglutenowymi konsumentami drzwi polskich restauracji, barów i kawiarni.

Program MENU BEZ GLUTENU zawiera kompleksowy zestaw reguł jakie musi spełnić lokal, aby stać się miejscem bezpiecznym dla osób bezglutenowych: od weryfikacji menu, poprzez wprowadzenie standardów związanych z przygotowaniem potraw bezglutenowych, po szkolenia personelu. Program oficjalnie ruszył z początkiem maja 2011. Od tego czasu przybyło nam około 30 miejsc z menu bezglutenowym w kilku miastach Polski, w tym restauracje, kawiarnie, cukiernie, hotele i catering, a przygotowują się kolejne.

Restauracja lub kawiarnia, która przystępuje do MENU BEZ GLUTENU jest przez nas restauracjaprzeszkolona i zobowiązuje się do przestrzegania ściśle określonych kryteriów bezpieczeństwa obsługi gości na diecie bezglutenowej. Otrzymuje również logo Programu w postaci naklejki, która przyklejona w widocznym miejscu na witrynie restauracji czy kawiarni jest równocześnie naszym certyfikatem dla lokalu i znakiem rozpoznawczym Programu. Lokal jest przez nas promowany wśród bezglutenowych konsumentów i umieszczany w wyszukiwarce przyjaznych miejsc na www.menubezglutenu.pl

Program cieszy się coraz większym zainteresowaniem restauracji, gdyż jak się okazuje bezglutenowych konsumentów szybko przybywa. A zmiana lokalu na przyjazny bezglutenowcom wcale nie jest taka trudna jak mogłaby się wydawać, wystarczy chcieć. Serdecznie zapraszamy do współpracy.

Artykuł przygotowany przez Paulinę Sabak z Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej