Gdy zaczyna się sezon na lody, to trudno oprzeć się porcji smakołyku serwowanego w wafelku lub kubeczku. Gdy przygotowujemy domowe lody waniliowe, to doskonale wiemy jakich produktów używamy do ich produkcji. Możemy zmniejszać ilość cukru, dodać więcej owoców lub eksperymentować z zaskakującymi połączeniami smaków. W zaciszu domowej kuchni można stworzyć lody na przykład o smaku słonego karmelu albo wzbogacić je o dodatek suszonej żurawiny, suszonych wiśni, suszonych moreli albo rodzynek. To tylko niektóre powody, dlaczego może być potrzebna maszyna do lodów.

Sprawdź:  lody śmietankowe - zrób je w domu

Maszyna do lodów – jak działa?


Maszyna do lodów jednocześnie miksuje i chłodzi składniki na domowe lody. Szerokie mieszadło sprawia, że składniki są równomiernie napowietrzane. Stąd łatwe otrzymanie puszystych gałek. Obecnie w sklepach dominują elektryczne maszyny do lodów, które działają w sposób całkowicie automatyczny. Bardziej zaawansowane mają możliwość ustawienia licznika czasowego oraz poziom szybkości mieszadła. Maszyna do lodów znana była również przez pokolenie naszych rodziców i dziadków. Niestety tamte egzemplarze były najczęściej ręcznymi przyrządami i trzeba było uzbroić się w cierpliwość oraz siłę do równomiernego mieszania. Użycie maszynki do lodów jest dość proste. Misę do której wlewamy składniki na lody, zaleca się mrozić przez około 6-8 godzin. Ona podczas mieszania produktów oddaje chłód do masy na lody. Składniki na lody również powinny być schłodzone, a sama masa przed wlaniem do misy powinna być zimna. Postępując w ten sposób domowe lody powstaną już po kwadransie. Warto pamiętać, że maszyna do lodów powinna być włączona, a płyn na lody należy wlewać powoli i spokojnie.


Maszyna do lodów – lody wegańskie


Maszyna do lodów pomoże zrobić także lody wegańskie. Wystarczy do miski maszynki dodać ulubiony napój roślinny np.: mleko migdałowe, mleko sojowe albo mleko kokosowe, masło orzechowe, szczyptę soli i odrobinę cukru. Do środka można dodać posiekane orzechy włoskie, uprażone orzeszki ziemne lub migdały. Lody wegańskie to także lody bananowe. Ten popularny owoc nada im upragnionej kremowości i gładkiej konsystencji. Przygotowując lody w domu można eksperymentować posypkami, a nawet przygotować lody z dodatkiem smakowego alkoholu np.: nalewek.


Maszyna do lodów – czy warto mieć w kuchni?


Jeżeli wciąż zastanawiacie się, czy maszyna do lodów powinna znaleźć się w waszej kuchni, to mamy kolejny powód. Współczesne maszyny do lodów mogą posłużyć do zrobienia innych deserów. Najczęściej maszyna do lodów pomoże zrobić owocowe sorbety oraz jogurt domowej roboty. Te opcje przydadzą się szczególnie osobom, które chcą utrzymać wagę albo zależy im na wykorzystaniu sezonowych owoców. Warto wiedzieć, że sorbet owocowy będzie chłodził się nawet dwukrotnie dłużej niż lody na bazie jajek, śmietanki, cukru i mleka. Maszyna do lodów pozwoli przygotować deser na bazie jogurtu, a także jogurt od podstaw. Wystarczy przygotować mleko i łyżkę jogurtu jako rodzaj zaczynu. Podobnie jak do robienia lodów przyda cierpliwość. Dużym ułatwieniem podczas przygotowywania lodów jest fakt, że maszyna do lodów coraz częściej ma wbudowaną wagę oraz w urządzenie wbudowane są podstawowe przepisy.


Maszyna do lodów – cena


Warto wiedzieć, że maszyna do lodów to urządzenie na każdą kieszeń. Koszt podstawowych egzemplarzy rozpoczyna się od 60 zł. W niż można przygotować około 0,5 l lodów. Największe maszyny do lodów do kupienia na domowy użytek przygotują nawet 2 l lodów za jednym razem. Jest to szczególnie przydatne rozwiązanie dla osób, które mają wielu domowników. Takie maszyny będą kosztować około tysiąca złotych. W szczególności, gdy mają wiele dodatkowych przeznaczeń. Przed kupnem maszyny do lodów warto się zastanowić, ile porcji można przygotować, co można jeszcze zrobić w maszynce do lodów oraz czy potrzebne są dodatkowe funkcje. Ważnym czynnikiem podczas decyzji co do wyboru maszyny do lodów jest materiał wykonania. Maszyna do lodów ze stali nierdzewnej będzie znacznie droższa od prostej maszyny z tworzywa sztucznego. Te wszystkie czynniki będą miały wpływ na cenę.


Maszyna do lodów – nie tylko w gałce


Ciekawostką jest, że w sklepach z artykułami gospodarstwa domowego można spotkać urządzenia do lodów włoskich. Sposób przygotowania lodów włoskich jest niemal identyczny jak w maszynce do lodów z miską. Maszyna do lodów włoskich ustawiona jest na pewnego rodzaju półce lub stelażu i zaopatrzona w dozownik, który ułatwia porcjowanie lodów. Wystarczy pod spód podłożyć kubeczek albo rożki wafelkowe i dozować wedle potrzeb ulubiony deser. Takie domowe lody włoskie powstaną w pół godziny. Podobnie jak w lodach gałkowanych można urozmaicać przepis podstawowy o dodatek pokruszonych ciastek, posiekanych orzechów, kakao lub pokrojoną czekoladę na drobne kawałki. Taka maszyna do lodów szczególnie sprawi frajdę dzieciom oraz stanie się niezwykłym akcesorium podczas rodzinnych spotkań.