Już w starożytności ceniono je ze względu na lecznicze walory.Dziś używa się go do wyrobu ciast,kremów czy past.

Smaczny produkt z mleka.

Masło otrzymuje się przez ubijanie i chłodzenie śmietany z mleka krowiego.Możemy wyróżnić u nas 5 rodzajów:ekstra,delikatesowe,wyborowe,stołowe i smietankowe.Pierwsze jest najlepsze,ma delikatny smak i aromat.Powinno zawierać nie mniej niż 82%tłuszczu,a także niwe więcej niż 16% wody i 2 % soli.

Zalecane nie tylko dzieciom.

Choć zawiera dużo kalorii ( 740 kcl w 100g),pamietajmy,że jest dobrym źródłem witamin A i D i najlepszym przyswajalnym tłuszczem zwierzęcym.Jego spożywanie powoduje zwiększone wchłanianie składników odżywczych z pozywienia.Dlatego dzieci do 3 roku życia mogą jeść je bez ograniczeń.Zrezygnować z niego powinny osoby z wysokim poziomem cholesterolu,miażdżycy i chorobami układu krążenia.

Tylko do podsmażania

Pod wpływem wysokiej temperatury łatwo się przypala,a w czasie dymienia wydzielają się rakotwórcze substancje.Na maśle można przyrządzać omleta czy jajecznicę,nie nadaje się ono jednak do dłuższego smażenia,np.mięsa.Zjełczałe masło nie powinno być uzywane.Aby wydłużyć jego przydatność,mrozi się je,przechowuje w lodówce lub konserwuje solą.