Na miano króla świątecznych, polskich ciast zdecydowanie zasługuje sernik. Zajadamy się nim w święta Bożego Narodzenia, Wielkanoc czy podczas spotkań w rodzinnym gronie. Słowem, każda okazja na sernik jest dobra. Konsystencja tego ciasta zależy od osobistych preferencji. Jedni z nas wolą ciężkie, tłuste serniki, a inni wręcz przeciwnie - gdy serowa masa jest leciutka i puszysta. Jeżeli należycie do tej drugiej grupy, zobaczcie, co trzeba zrobić, by sernik wyszedł wam jak obłoczek. 

Trik Magdy Gessler na puszysty sernik 

Ten patent na sernik zdradziła sama Magda Gessler. Radzi, by do masy serowej nie dodawać całych jajek. Zamiast tego, oddzielcie żółtka od białek. Żółtka możecie od razu wlać do masy, natomiast białka należy ubić najpierw na sztywną pianę. Wówczas można je dopiero dodać do sera i wymieszać delikatnie, najlepiej za pomocą łyżki lub szpatułki. To sprawi, że po upieczeniu sernik będzie sprężysty i przyjemnie puchaty. Po ostudzeniu wystarczy go posypać cukrem pudrem i gotowe. Sernik przyrządzony w ten sposób jest tak pyszny, że nie potrzebuje więcej dodatków. 

Jak upiec sernik idealny?

By sernik się udał, warto trzymać się kilku podstawowych zasad podczas przygotowywania:

  • składniki - wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową;
  • twaróg - musi być bardzo drobno zmielony i wysokiej jakości (lepiej zmielić go samodzielnie, choć ostatecznie możecie kupić gotowy, zmielony twaróg z wiaderka);
  • mieszanie - masy na sernik nie wolno mieszać zbyt długo. Wystarczy, że składniki się połączą. Jeśli będziecie mieszali dłużej, wówczas sernik może opaść i popękać w piekarniku.