Marynata do grilla (jak każda inna marynata) to mieszanka przypraw i – najogólniej mówiąc – cieczy, czyli: oliwy lub oleju, octu, wina lub miodu. Taką mieszanką smaruje się mięso lub warzywa, które dzięki temu stają się kruche i aromatyczne.

Jaka jest najlepsza marynata do grilla? To oczywiście zależy od tego, na jaki smak mamy ochotę i czy lubimy eksperymentować. Bo np. wspomniane wcześniej marynaty na bazie miodu nadają potrawom bardzo specyficznego smaku, który nie każdemu musi przypaść do gustu. Jednak jeśli ta słodko-korzenna koncepcja nam odpowiada – można wypróbować ją w różnych wariacjach. 

Karkówka z grilla w miodzie, kurczak z grilla w miodzie, a może – szparagi z grilla w miodzie? My stawiamy na tę ostatnią opcję. Miód, białe wytrawne wino, odrobina przyprawy korzennej, imbir i chili – i powstaje wręcz wyrafinowana marynata do grilla.

A jeśli lubicie takie smakowe eksperymenty, to z pewnością do gustu przypadnie Wam marynata do grilla z... Coca Coli. Coca Colę miesza się z oliwą, kawałkami pomarańczy, listkami mięty i goździkami. Taką marynatę lepiej jest stosować do cięższych mięs, jak karkówka czy żeberka, bo sama w sobie ma ona bardzo specyficzny smak, więc lżejsze mięsa – jak kurczaka czy ryby – mogłaby przysłonić zbyt intensywnym smakiem.

Marynata do grilla – zobacz inne pomysły

Marynata do grilla: karkówka na ostro

Dla tych, którym nie pasują korzenne kompozycje, znakomitym rozwiązaniem będzie marynata do grilla na bazie miodu z czosnkiem i rozmarynem. Woda, płynny miód, brązowy cukier, zmiażdżone ząbki czosnku, ziarna czarnego pieprzu, suszony rozmaryn, sól, nasiona gorczycy, liść laurowy, gałka muszkatołowa. Do garnka wlać wodę i miód, dodać przyprawy, zagotować, zdjąć z palnika i wystudzić. Mięso (najlepiej kurczaka) włożyć do dużego pojemnika i zalać marynatą. Wstawić do lodówki na całą noc – a następnego dnia zgrillować.

Wiele osób wie, że mięso marynowane w mleku kruszeje, dlatego polecamy wykorzystanie tego patentu. Na przykład taka karkówka z grilla w śmietanowej marynacie to gwarancja soczystego mięsa.

Słodko-ostra marynata do grilla może z kolei powstać na bazie syropu klonowego, a wytrawna marynata na bazie czerwonego wina, czosnku, ziół prowansalskich i ostrej papryki. Kiełbaski z grilla w marynacie z miodu i musztardy to też smakowita propozycja.

Sama marynata do grilla może być też skromna, a więc tylko na bazie oliwy i soli (ewentualnie czosnku), użyta po to, by warzywa czy mięso skruszały. A prawdziwy smak można wydobyć za pomocą sosu – jak w przepisie na bakłażana i tofu z grilla z sosem z trawy cytrynowej.

Marynata do grilla może być więc słodka, wytrawna, pikantna, piwna. Warto wypróbować różne kompozycje i sprawdzić, jaka marynata do grilla stanie się naszą ulubioną. Zobacz nasze inspiracje na grilla:

Marynata do grilla: rybaMarynata do grila: łosoś 
 ryba w marynacie słodko-kwaśnej łosoś w marynacie pomarańczowo-sojowej