Jest mnóstwo sposobów przygotowania kotletów schabowych. Można je marynować i moczyć w wielu produktach i mieszankach, stosować różne dodatki. Zazwyczaj jednak wkłada się je do mleka i obkłada cebulą. Warto jednak spróbować czegoś nowego. Świetnym, choć dość zaskakującym patentem, jest namoczenie schabu w gazowanym napoju.
Moczenie kotletów schabowych w napoju gazowanym
Dzięki marynowaniu mięsa w napoju typu cola, schab stanie się soczysty i bardzo miękki oraz kruchy. Będzie rozpływał się w ustach. Żeby zrównoważyć słodycz, możecie dodać odrobinę sosu sojowego.
Najpierw wymieszajcie napój typu cola z sosem sojowym oraz olejem, doprawcie solą i pieprzem. Następnie umyjcie mięso, osuszcie, pokrójcie na kotlety i rozbijcie tłuczkiem. Plastry schabu włóżcie do przygotowanej marynaty, zawińcie miskę folią spożywczą i wstawcie do lodówki na 30 minut. W tym czasie składniki połączą się, a mięso skruszeje. Następnie obtoczcie je w mące i bułce tartej lub pokruszonych płatkach kukurydzianych.
Kotlety schabowe duszone w coli
Możecie również wypróbować przepis na schabowe duszone w napoju typu cola i keczupie. To niecodzienne połączenie smaków sprawi, że kotlety wyjdą naprawdę obłędne.
Najpierw posypcie kotlety solą oraz pieprzem i podsmażcie z obu stron. Następnie na patelnię z kotletami dodajcie colę i keczup (szklanka napoju typu cola i szklanka ulubionego keczupu). Całość mieszajcie do połączenia się składników i doprawcie według własnego uznania. Patelnię przykryjcie, zmniejszcie ogień i duście przez około 10 minut. Kotlety podawajcie polane sosem.
Komentarze