Makaron ze szpinakiem– sposób przygotowania

Makaron ze szpinakiem to danie na szybko, które przyrządza się od 20 do 40 minut – w zależności od dodatków, jakie wybraliśmy. Jeśli ma to być danie wegetariańskie, wystarczy nam około 20 minut na to, by ugotować makaron i przygotować szpinak. Jeśli jednak np. przyrządzamy makaron ze szpinakiem i kurczakiem, wówczas czas przygotowania nieco się wydłuża.

Podstawa jednak jest prosta. Wstawiamy wodę na makaron, a w międzyczasie przyrządzamy szpinak. Warzywo to podsmażamy na oliwie z oliwek z łyżeczką masła i cebulką (najlepiej czerwoną), pod koniec dodajemy czosnek i przyprawiamy pieprzem cytrynowym, koperkiem, solą, słodką mielona papryką. Możemy dodać odrobinę masła, serek topiony lub – ser pleśniowy, ser feta albo ser kozi.

Tak przygotowany szpinak mieszamy z ugotowanym makaronem. Najlepszy do tego celu jest makaron typu penne, ale świetnie sprawdzą się również razowe świderki. Zresztą makaron ze szpinakiem jest zawsze dobry, niezależnie od rodzaju makaronu, jaki wybierzemy.

Jeśli jednak mamy ochotę na danie z mięsem, wówczas najlepiej sprawdzi się kurczak. Zwłaszcza wędzony kurczak. Po pierwsze smak wędzonego mięsa wspaniale komponuje się ze szpinakiem (szczególnie jeśli szpinak jest mocno doprawiony czosnkiem). Po drugie – wędzonego kurczaka kupujemy już gotowego, co zaoszczędza nam czas. Wystarczy pociąć mięso na kawałki i zmieszać ze szpinakiem – i danie obiadowe gotowe.

Makaron ze szpinakiem znakomicie sprawdza się też jako danie do pracy czy przekąską na imprezę, bo doskonale smakuje również na zimno.

Zobacz inne przepisy na makaron ze szpinakiem!

Penne ze szpinakiem, gorgonzolą i orzechami włoskimiMakaron z kurczakiem, szpinakiem i szparagami pod beszamelemMakaron spaghetti ze szpinakiem i orzechami nerkowca
penne ze szpinakiem, gorgonzolą i orzechami włoskimimakaron z kurczakiem, szpinakiem i szparagami pod beszamelemmakaron spaghetti ze szpinakiem i orzechami nerkowca