Sałatki śledziowe na bazie śmietany i majonezu są wspaniałym urozmaiceniem dla tradycyjnych śledzi z cebulką. Dzięki śmietanie ryby stają się delikatne, jednak również mało wyraziste w smaku. Warto wówczas dodać do sałatki coś, co nada im charakteru i podkręci zapach, jak również kolor dania. 

Jakie właściwości ma curry? 

Curry to znana i lubiana przyprawa o pięknej żółtej barwie i ostrym smaku. Jest ona mieszanką: kurkumy, czarnego pieprzu, imbiru, chili, kminu rzymskiego, cynamonu, kolendry, gorczycy i soli. 

Ta aromatyczna, orientalna mieszanka niesie w sobie moc każdej z przypraw do niej użytych. Jest bardzo korzystna nie tylko dla smaku i zapachu potrawy, lecz również dla waszego zdrowia. Ma pozytywny wpływ na: poziom cukru we krwi, poziom cholesterolu, serce i układ pokarmowy. Curry jest bogate w związki przeciwzapalne, a także działa przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie, co w okresie obniżonej odporności ma ogromne znaczenie dla waszej kondycji i samopoczucia

Ja przygotować śledzie z curry? 

Składniki: 

  • 10 płatów śledziowych 
  • 4 łyżki śmietany  
  • 1 mały słoik majonezu  
  • 1 średni por  
  • 1 garść rodzynków  
  • 1 łyżeczka curry 
  • pieprz, sól 
  • świeży koper 

Sposób przygotowania: 

  1. Rodzynki zalejcie wrzątkiem, a gdy woda ostygnie odcedźcie. 
  2. Śledzie pokrójcie na mniejsze kawałki, a pora na cienkie półplasterki.  
  3. Majonez, śmietanę i curry wymieszajcie i przyprawcie. 
  4. Wszystkie składniki połączcie w salaterce i posypcie świeżym koperkiem. 
  5. Podawajcie po schłodzeniu w lodówce. 

Jakie przyprawy warto wykorzystywać do śledzi? 

Czasem sól i pieprz to za mało, by przygotować smaczną sałatkę śledziową. Nie bójcie się eksperymentować z przyprawami. Te ryby świetnie komponują się również z: 

  • kolendrą, 
  • kurkumą, 
  • słodką papryką, 
  • oregano, 
  • tymiankiem,  
  • bazylią, 
  • rozmarynem.