Sałatki śledziowe na bazie śmietany i majonezu są wspaniałym urozmaiceniem dla tradycyjnych śledzi z cebulką. Dzięki śmietanie ryby stają się delikatne, jednak również mało wyraziste w smaku. Warto wówczas dodać do sałatki coś, co nada im charakteru i podkręci zapach, jak również kolor dania.
Jakie właściwości ma curry?
Curry to znana i lubiana przyprawa o pięknej żółtej barwie i ostrym smaku. Jest ona mieszanką: kurkumy, czarnego pieprzu, imbiru, chili, kminu rzymskiego, cynamonu, kolendry, gorczycy i soli.
Ta aromatyczna, orientalna mieszanka niesie w sobie moc każdej z przypraw do niej użytych. Jest bardzo korzystna nie tylko dla smaku i zapachu potrawy, lecz również dla waszego zdrowia. Ma pozytywny wpływ na: poziom cukru we krwi, poziom cholesterolu, serce i układ pokarmowy. Curry jest bogate w związki przeciwzapalne, a także działa przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie, co w okresie obniżonej odporności ma ogromne znaczenie dla waszej kondycji i samopoczucia.
Ja przygotować śledzie z curry?
Składniki:
- 10 płatów śledziowych
- 4 łyżki śmietany
- 1 mały słoik majonezu
- 1 średni por
- 1 garść rodzynków
- 1 łyżeczka curry
- pieprz, sól
- świeży koper
Sposób przygotowania:
- Rodzynki zalejcie wrzątkiem, a gdy woda ostygnie odcedźcie.
- Śledzie pokrójcie na mniejsze kawałki, a pora na cienkie półplasterki.
- Majonez, śmietanę i curry wymieszajcie i przyprawcie.
- Wszystkie składniki połączcie w salaterce i posypcie świeżym koperkiem.
- Podawajcie po schłodzeniu w lodówce.
Jakie przyprawy warto wykorzystywać do śledzi?
Czasem sól i pieprz to za mało, by przygotować smaczną sałatkę śledziową. Nie bójcie się eksperymentować z przyprawami. Te ryby świetnie komponują się również z:
- kolendrą,
- kurkumą,
- słodką papryką,
- oregano,
- tymiankiem,
- bazylią,
- rozmarynem.
Komentarze