6 drużyn, które składały się z dwojga zawodników, miało za zadanie przygotować lody, puchary lodowe oraz dekoracja dla lodów pokazywanych zwiedzającym targi w witrynach
Walka była zacięta, uczestnicy prześcigali się w przygotowywanych smakach i oryginalnych dekoracjach. Wrażenie na widzach zawodów zrobiły też puchary lodowe i niebanalne dekoracje lodów.
Jury stanęło przed trudnym wyborem zwycięzców. Uczestników i ich wyroby punktowano nie tylko ze wzgledu na smak, ale konsystencję, dekorację, sposób podania.
Laureatami Mistrzostw zostały więc zespoły, które zdobyły największą ilość punktów przyznanych przez Jury Mistrzostw.
1. miejsce – Daniel Staroń i Tomasz Podkul z Piekarni Raszczyk, którzy otrzymali złote medale i puchar oraz nagroda o wartości 5 500 zł.
2. miejsce – Paweł Petrykowski i Łukasz Szumiłowski, ktrórzy otrzymali srebrne medale i puchar oraz nagrodę o wartości 3 300 zł.
3. miejsce – Sylwia Klapec i Krzysztof Klapec z Lodziarni Glorioza, którzy otrzymali brązowe medale i puchar oraz nagroda o wartości 2 200 zł
Jeśli chodzi o poszczególne smaki lodów, oceny Jury rozkałdały się następująco:
Lody waniliowe
1. Daniel Staroń i Tomasz Podkul z Piekarni Raszczyk z Pasłęka
2. Anna Kowalewska i Agnieszka Wójcik z ciastkowo.pl z Warszawy
3. Sylwia Klapec i Krzysztof Klapec z Lodziarni Glorioza z Gliwic
Lody czekoladowe
1. Daniel Staroń i Tomasz Podkul z Piekarni Raszczyk z Pasłęka
2. Paweł Petrykowski i Łukasz Szumiłowski ze Świata Lodów z Koszalina
3. Anna Kowalewska i Agnieszka Wójcik z ciastkowo.pl z Warszawy
Sorbety
1. Paweł Petrykowski i Łukasz Szumiłowski ze Świata Lodów z Koszalina
2. Sylwia Klapec i Krzysztof Klapec z Lodziarni Glorioza z Gliwic
3. Katarzyna Sowińska i Jacek Rajski z Lodomanii z Bielska-Białej
Lody autorskie
1. Daniel Staroń i Tomasz Podkul z Piekarni Raszczyk z Pasłęka
2. Anna Kowalewska i Agnieszka Wójcik z ciastkowo.pl z Warszawy
3. Katarzyna Sowińska i Jacek Rajski z Lodomanii z Bielska-Białej
Zbacz naszą galerię zdjęć!
Jutro na odwiedzających targi czekają kolejne słodkie zawody - IV Mistrzostwa Polski Cukierników. Już teraz zapraszamy na nasze relacje.
Komentarze