Jaka jest historia Państwa lodziarni?

Pomysł otwarcia lodziarni narodził się niejako z przypadku, kiedy w czasie jednej z licznych podróży do Włoch spotkałem się z propozycją kupna urządzeń do produkcji lodów. Propozycja była dla mnie sporym zaskoczeniem, nie większym jednak od decyzji o jej przyjęciu. Dzięki temu, w sierpniu 1998  roku powstała pierwsza lodziarnia "Akwarium" zlokalizowana na urokliwej ulicy Francuskiej.

Od samego początku nastawieni byliśmy na najwyższą jakość naszych wyrobów, dzięki czemu lodziarnia zyskała stałych klientów i po 13 latach nadal przyciąga wielu smakoszy z całej Warszawy.

Skąd nazwa "Akwarium", która raczej nie kojarzy się z lodami?

Pomysł dotyczący nazwy lokalu nasunął się sam, ze względu na dużą witrynę i usytuowanie lokalu jak gdyby w zagłębieniu w ziemi. Wystrój dostosowano do nazwy- dzięki czemu w witrynie wisi olbrzymia rozgwiazda, a pod szklanym blatem stolików widać muszelki.

Czy lodziarnia działa przez cały rok czy wyłącznie w okresie wiosenno-letnim?

Lodziarnia otwarta jest przez cał rok, dostosowując swój asortyment do oczekiwań klientów.

W okresie wiosenno-letnim oferujemy klientom ogromny wybór lodów, milkshake-ów, aromatyczne kawy czy chrupiące rurki z tradycyjną bitą śmietaną.

W sezonie jesienno-zimowym dodatkowo proponujemy rozmaite desery, domowe ciasta i ciasteczka oraz rozgrzewającą, gorącą czekoladę.

Co można kupić u Państwa w lodziarni, jakie rodzaje lodów przewiduje menu (lody na patyku, gałkowe, w pucharkach itp.)?

Lodziarnia oferuje około 50 smaków lodów, wyrabianych w tradycyjny sposób, dzięki czemu każdy znajdzie coś dla siebie. Lody podawane są w tradycyjnych bądź słodkich waflach, kubeczkach, pucharkach, bądź sprzedawane w wielokrotnego użytku pojemnikach na wynos. Do wyboru są liczne dodatki (owoce, polewy, posypki, bita śmietana, wiśnie w syropie, dodatki alkoholowe).

Oprócz lodów oferujemy wspomniane rurki z bitą śmietaną, kawy z ekspresu, gorącą czekoladę, milkshake-i, domowe ciasta (piernik z marchewką, szarlotka z cynamonem, sernik z rodzynkami) i ciasteczka, desery, owocowe galaretki czy torty własnej produkcji.

Jak robią Państwo lody?

Nasze lody przygotowywane są z najwyższej jakości włoskich składników, wg tradycyjnej receptury. Mimo pokus, nigdy nie upraszczamy sobie pracy, np. stosując mleko w proszku zamiast płynnego mleka i śmietanki. Do produkcji lodów używamy też świeżych owoców. Wymaga to większego nakładu pracy i podnosi koszty produkcji, ale pozwala wyróżnić się na tle konkurencji i pozyskać stałych, zadowolonych klientów.

Na czym polega wyjątkowość Państwa lodziarni, czym wyróżniacie się Państwo na tle pozostałych warszawskich lodziarni?

Dzięki lepszym składnikom i ścisłemu trzymaniu się receptur, nasze lody mają niepowtarzalny smak. Uroku dodaje też fakt, że porcje nakładane są (zgodnie z włoską tradycją) "łyżkami", a nie tradycyjną gałkownicą.  W połączeniu z miłą obsług daje nadaje to wyjątkowość naszemu miejscu.

Jakie smaki można u Państwa zakupić?

Ilość smaków w asortymencie naszej lodziarni, niekiedy powoduje trudności w dokonaniu wyboru ;-)

Posiadamy zarówno lody mleczne, jak i owocowe sorbety. Do wyboru są tradycyjne smaki- wanilia, truskawka, czekolada czy cytryna, jak też smaki niespotykane, takie jak: krówka, imbir, sezam, cynamon, czerwona pomarańcza, limoncello czy bardzo lubiany smak ciasteczek- cooke's.

Czy co roku wymyślają Państwo nowe smaki?

Wychodząc na przeciw oczekiwaniom klientów, staramy się urozmaicać naszą ofertę. W związku z tym co roku pojawiają się nowe smaki. Niedawno wprowadziliśmy do sprzedaży smak smerfowy i bananowy. Zawsze jesteśmy też otwarci na sugestie odwiedzających nas osób.

W jaki sposób wymyślają Państwo smaki, skąd czerpiecie Państwo inspirację?

Inspirują nas nie tylko klienci, ale też firmy z którymi współpracujemy. Ostatnimi czasy dla jednej z warszawskich agencji reklamowych stworzyliśmy lody pomarańczowo- kakaowe w kształcie ludzkiej wątroby, a dla zaprzyjaźnionej restauracji- lody o smaku chili. Obecnie pracujemy nad lodami dla diabetyków, które nie będą zawierały cukru i mleka. Będą dostępne w kawiarni od połowy lipca bieżącego roku.

Jaka jest historia lodów, skąd do nas przyszły? Czy znają państwo historię polskich lodów?

Podobno wynalazcami lodów byli Chińczycy, którzy 3 000 lat temu sporządzali je ze śniegu bądź rozkruszonego lodu z dodatkiem owoców i miodu. Do Europy przywiózł je ponoć podróżnik Marco Polo.

W Polsce zaś lody znane są od czasów saskich, lecz nie od razu był to produkt powszechnie dostępny. Z biegiem czasu sytuacja ulegała zmianie, lody stawały się coraz łatwiej osiągalne i coraz tańsze, tak że już przed pierwszą wojną światową należały do bardzo popularnych przysmaków. Dziś trudno nam sobie bez nich wyobrazić przetrwanie choćby kilku dni upalnego lata.

Czy mają Państwo rady dla osób, które chcą przygotowywać lody w domu?

Przygotowanie smacznych lodów to wbrew pozorom trudna sztuka.

Wszelkie domowe sposoby wymagają doświadczenia i cierpliwości, dlatego może się to okazać sporym wyzwaniem. Dlatego amatorom domowych deserów proponujemy zakup naszych lodów w

dostępnych u nas termoizolacyjnych pojemnikach na wynos ;-)

Ile osób pracuje u Państwa w lodziarni? Jak nauczyli się Państwo robienia lodów, czy istnieją specjalne kursy, szkoły, które specjalizują się w kształceniu lodziarzy?

Aby poziom obsługi w naszym lokalu był na najwyższym poziomie, wielkość personelu dostosowujemy do potrzeb sezonu. I tak w okresie letnim klientów obsługują przeważnie 2-3 osoby. Staramy się unikać rotacji pracowników, szczególnie zatrudnionych przy produkcji lodów.

Jak w każdej pracy, tak też przy produkcji lodów nie bez znaczenia jest wykształcenie i doświadczenie zawodowe. Najważniejsze jednak by wkładać w swą pracę serce, co zawsze przekłada się na satysfakcjonujący efekt końcowy.

logo

AKWARIA:

Warszawa, Grójecka 19/25

Warszawa, Francuska 50/9