Lato to pora roku podczas której rezygnujemy z ciężkostrawnych, tłustych dań na korzyść lekkich i orzeźwiających posiłków. To też wspaniała okazja do przygotowania wartościowych odżywczo dań z wykorzystaniem produktów sezonowych. Co warto zatem spożywać w letnie upały?

Gdy słupki termometrów idą w górę nasze jedzeniowe zachcianki podążają w kierunku produktów działających orzeźwiająco, które jednocześnie nasycą i nawodnią organizm. Czas ten warto również spożytkować korzystając z dobrodziejstw natury, która szczególnie w tym okresie obficie obdarza nas całą gamą wartościowych produktów.

Chłodniki i zupy owocowe

Chłodniki to letnie zupy podawane na zimno. Komponowane na bazie warzyw i owoców z powodzeniem mogą zastąpić tradycyjny obiad lub stanowić lekką kolację. Warto przygotowywać je z dodatkiem chudych przetworów mlecznych – wysokokaloryczną śmietanę można zastąpić zdrowszym kefirem. Na botwince z jajkiem, cukiniowy, ogórkowy, a może hiszpańskie gazpacho z pomidorów? Z owocowych polecamy chłodnik gruszkowy, brzoskwiniowy i truskawkowy z miętą. Dzieci uwielbiają zaś doskonale nawadniające zupy truskawkowe, wiśniowe i arbuzowe. Wariantów możliwości jest wiele. Kolorowe zupy z pewnością zaspokoją potrzeby najbardziej wymagających smakoszy, zarówno tych dużych, jak i małych. 

Orzeźwiające koktajle i owocowe sorbety

Komponując letni posiłek warto sięgnąć po fermentowane przetwory mleczne, takie jak jogurt, kefir czy maślanka naturalna, które schłodzone, w połączeniu z sezonowymi owocami tworzą fantastyczne orzeźwiające koktajle. Przekąski te zaspokoją uczucie głodu i ugaszą pragnienie, a zawarte w przetworach mlecznych bakterie probiotyczne wspomogą pracę jelit. Błonnik pokarmowy zawarty w owocach działa niczym miotełka sprzyjając usuwaniu z organizmu zbędnych produktów przemiany materii.

Sałatkowy zawrót głowy

Lato to również doskonały czas dla wielbicieli lekkich sałatek oraz wspaniała okazja do tworzenia kolorowych warzywno-owocowych kompozycji. Do sałaty wystarczy dodać ulubione składniki, całość skropić odrobiną oliwy, wymieszać i gotowe. Szpinak świetnie smakuje z brzoskwinią i orzechami, a rukola z truskawkami i miętą skropiona sokiem z cytryny. Niesamowite wrażenia smakowe dają również warzywa grillowane – bakłażan, papryka, cukinia i pomidory, bez których lato nie mogłoby się obyć.

A czego latem unikać?

Z diety warto wykluczyć słone przekąski, które bogate w sód wzmagają pragnienie oraz prowadzą do zaburzeń wodno-elektrolitowych w organizmie. Aby uniknąć typowych dla tej pory roku zatruć pokarmowych warto wystrzegać się sosów na bazie majonezu, krwistych steków oraz słodkich potraw z kremami i na bazie bitej śmietany.

Healthy Life Style

 

Materiał przygotowany na podst. pracy Moniki Hajduk - dietetyka Healthy Lifestyle.