Młode warzywa, świeże zioła, porcja wody lub bulionu - to tyle i aż tyle, żeby zrobić doskonały, szybki obiad na ciepłe dni. Łączymy te składniki na gładki krem za pomocą blendera. W doborze odpowiedniego urządzenia pomoże asortyment marki Bosch. Kiedy już robimy zupę, zależy nam na sprawnym przygotowaniu ok. 4 porcji lub więcej, a do tego sprawdzi się najlepiej blender kielichowy. Wytrzymały, łatwy w użyciu i wydajny - blender VitaPower Serie 4 to sprzęt, który posiada te i inne przydatne w kuchni cechy. Zalety przedstawmy na konkretnych przykładach - naszych ulubionych przepisach na zupy. Bo chociaż blender zazwyczaj kojarzy się z owocowymi smoothie, to jednocześnie najlepsza pomoc do przygotowywania zup krem na lato!

Klasyczne gazpacho

Pomidorowo-paprykowa rozpusta z kuchni hiszpańskiej. Gazpacho to jedna z zup na zimno, którą pokochacie w upalne, wakacyjne dni. Klasyczne gazpacho musi być idealne zblendowane. O ile miksowanie pomidorów nie jest trudne, o tyle połączenie ich z namoczonym w oliwie chlebem, cebulą, ogórkiem i paprykami, to już zadanie wymagające odpowiedniego podejścia. System ProPerformance blenderów VitaPower Serie 4 łączy w sobie wydajność silnika marki Bosch ze skutecznością ostrzy i unikalnymi rozwiązaniami poprawiającymi jakość mieszania - to właśnie niezbędne opcje do zrobienia gazpacho idealnego. Czasami poleca się przecierać masę przez sitko, ale gwarantujemy, że sprzęt VitaPower Serie 4 z wykorzystaniem ostrzy ProEdge pozwoli ominąć ten krok. Gazpacho najlepiej podawać z kawałkami chrupiących warzyw i chlustem oliwy z oliwek. 

Vichyssoise - francuska zupa na zimno

Kolejna propozycja z kuchni świata - tym razem prosto z francuskiego regionu Vichy. Bazą ją białe warzywa, a smak podkreśla francuska craime fraiche albo porcja białego wina. Warzywa gotuje się w bulionie, a następnie miksuje. Nie musimy czekać z ich studzeniem, kielich w VitaPower Serie 4 wykorzystujemy do blendowania gorących płynów. Wykonany jest bowiem z termobezpiecznego, odpornego na pęknięcia materiału Tritan™, dzięki czemu zawsze będziesz cieszyć się wysokiej jakości wykonaniem zapewniającym wieloletnią trwałość w kuchni. Oryginalny przepis na vichyssoise nakazuje serwować zupę po przestudzeniu - dlatego polecamy ten przepis na obiad na lato. 

Zupa krem z cukinii i zielonego groszku

Młoda cukinia i łuskany groszek cukrowy - to gwiazdy kolejnej propozycji wśród zup na lato. Krem z cukinii i zielonego groszku to okazja, aby wykorzystać te warzywa, bo właśnie teraz smakują najlepiej. Młodą cukinię wykorzystujemy razem ze skórką - po zblendowaniu całości w VitaPower Serie 4 nie będziemy jej czuć, a skorzystamy z bogactwa witamin, które się w niej skrywają. Potrzebujemy zaledwie kilku chwil, aby uzyskać efekt pysznej zupy krem - dynamiczne rozwiązania 3D poprawiają jakość mieszania poprzez optymalny przepływ składników. Kremowa konsystencja gwarantowana!

Zupa z czosnkiem niedźwiedzim

Rarytas jaki mało - czosnek niedźwiedzi wiosną i wczesnym latem robi furorę w polskich kuchniach. I chociaż to delikatne listki, jeśli na większą porcję zupy przerabiamy kilogram lub więcej czosnku, najlepiej zmiksować je z dodatkiem płynu w wysokim kielichu. Silnik o mocy 1200 W, dający możliwość uzyskania 30 000 obrotów na minutę zapewnia idealne rezultaty blendowania. Jakość marki Bosch usprawni też czyszczenie po gotowej potrawie - opcja czyszczenia pozwala błyskawicznie rozprawić się z gęstymi pozostałościami zupy w kielichy blendera.

P.S. Nadmiar liści polecamy zblendować na pesto z czosnku niedźwiedziego. Do tego także przyda się VitaPower Serie 4, ale zamiast dużego blendera można wykorzystać bidon ToGo z własnym ostrzem.

Zupa krem z zielonych szparagów

Szparagi to jeszcze jeden sezonowy produkt, który właśnie pod koniec wiosny i latem rządzi w naszych kuchniach. Do wyboru mamy szparagi białe, zielone i mniej znane fioletowe. Dwie pierwsze odmiany będą doskonałe na zupę - szczególnie dojrzalsze zielone szparagi, które polecamy podgotować, a dopiero później blendować. Białe szparagi dodatkowo należy obrać przed obróbką. I chociaż to przepis łatwy i szybki, warto wspomnieć o kolejnej funkcji blendera VitaPower Serie 4, czyli blokada blendowania przy nieodpowiednim zamontowaniu kielicha lub zamknięciu pokrywy. Na rękojmi kielicha widoczny jest znaczek - zielony kolor to znak, że urządzenie jest gotowe do pracy bez ryzyka zwarcia czy rozchlapania zawartości. Przy dużej porcji zielonego kremu, który w czarnej wizji mógłby znaleźć się na ścianie kuchni, to bardzo przydatna funkcja.

Zerowaste sposób na resztki

Niewykorzystane składniki na zupę - częściowo pokrojone lub zblendowane, najlepiej przechowywać w pojemnikach próżniowych. Tu z pomocą przychodzi również sprzęt Bosch. Kierując się zasadą „Jedz zdrowo, przechowuj mądrze” systemy próżniowe marki Bosch pomogą sprytnie przechowywać żywność, nie marnując tym samym pieniędzy i nie tracąc cennych witamin.