Najlepsze octy balsamiczne charakteryzują się ciemną barwą i gęstą konsystencją.

Octy balsamiczne nadają potrawom wyszukanego, niezwykłego smaku. Akcentują w potrawie wszystko, co najlepsze. Warto więc stworzyć własny, bogaty zapas octów balsamicznych. Możemy być pewni, że zaspokoją oczekiwania nawet najbardziej wymagających wielbicieli gotowania.

W domu można przygotować octy balsamiczne o przeróżnych nutach smakowych. Pozwolą na eksperymenty w kuchni, sprawią, że zadowolimy podniebienia nawet najbardziej wytrawnych smakoszy.

Chcąc sprezentować bliskiej osobie ocet balsamiczny powinniśmy sprawić, aby był on niezwykły i wyjątkowy. Takiego nie kupi się w sklepie. Chociaż od tego należałoby zacząć. Podstawą naszego prezentu będzie ocet balsamiczny, a my mamy wzbogacić jego smak. Taki ocet urozmaici smak wielu dań, tych polskich, jak też pochodzących z innych regionów świata.

Głównym kryterium wyboru octu balsamicznego powinna być jego kwasowość, która wynosi przeważnie 6%. Jest to minimalna kwasowość octu powstała w wyniku fermentacji wina. Ciekawostka może okazać się informacja: im wyższa kwasowość, tym lepsza jakość octu balsamicznego. Ocet z wyższą kwasowością zachowuje większą ilość naturalnych cech wysokiej jakości wina, a także jest bardziej wydajny. Wydajność to ważna cecha produktu.

Doskonałym, ulepszonym przez nas octem  balsamicznym  np. o smaku truskawkowym możemy doprawić oraz dekorować czerwone mięsa, dziczyznę, sałaty, rucolę oraz sery, grillowane warzywa. Będzie niezastąpionym składnikiem deserów, zwłaszcza owoców i lodów. W wyjątkowo prosty sposób nada potrawom intrygujący smak.

W sprzedaży możemy znaleźć też octy balsamiczne białe, czy glassę balsamiczną, ale do stworzenia naszego kulinarnego upominku polecam użyć ciemnego octu balsamicznego o wysokiej kwasowości.

Przepis na ocet balsamiczny truskawkowy

 

Składniki:

300 gram truskawek

0,5 litra octu balsamicznego ciemnego wysokiej jakości

1 łyżka brandy

1 szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu

1 łyżka miodu

Sposób wykonania

Truskawki umyć, pozbawić szypułek, pokroić na kawałki. Owoce wrzucić do rondla, dodać wszystkie składniki, gotować około 10 minut, aż truskawki zmiękną. Następnie owoce przetrzeć przez sitko, powstały smakowy ocet balsamiczny przelać ponownie do rondla, gotować jeszcze 5 minut, aż zgęstnieje. Wlać do szczelnych butelek, zamknąć, odstawić w ciemne miejsce.

Analogicznie można postąpić dodając inne owoce lub zioła, przyprawy. Smaki octów można tworzyć we własnym domu, według indywidualnych upodobań.

Taki prezent ucieszy każdego, szczególnie miłośników kuchni włoskiej, ale nie tylko. Ocet balsamiczny można atrakcyjnie zapakować, opisać, a na dołączonym liściku podać możliwości jego zastosowania.

Joanna Szczepańska (Neblina)