Do przygotowania miodu w domu nie są potrzebne ani pszczoły, ani ule, ani duże ilości czasu oczekiwania na ów magiczny, złoty płyn. Ponadto może on mieć jeszcze więcej leczniczych właściwości od miodu pszczelego. Zachwyci każdego swym pięknym bursztynowym kolorem i wybornym smakiem.

Miód z mniszka lekarskiego jest tym właśnie prezentem, który zaskoczy obdarowanego w najwyższym tego słowa znaczeniu. Wielu ludzi nie próbowało jeszcze tego wspaniałego wyrobu.

Mniszek lekarski  (nie bez powodu określany właśnie w ten sposób) nie tylko wspaniale smakuje, ale także leczy. Nazywany potocznie mleczem należy do najbardziej cenionych ziół leczniczych. Wiosną liście i korzenie mniszka lekarskiego produkują substancję zwaną mannitolem, używaną w leczeniu chorób serca oraz wysokiego ciśnienia. Ponadto jest skarbnicą istotnych dla organizmu ludzkiego substancji, do których zaliczyć można:

  • witaminy A, C, D oraz witaminy z grupy B
  • flawonoidy i karotenoidy sprzyjające utrzymaniu naturalnej bariery antyoksydacyjnej, a co za tym idzie wspomagające ochronę komórek wątroby (hepatocytów) w celu zachowania zdolności jej samoregeneracji
  • garbniki
  • żelazo, potas, magnez, krzem,inulinę (obniżającą poziom cholesterolu, wzmacniającą układ odpornościowy, obniżającą poziom cukru we krwi, utrzymującą prawidłową mikroflorę jelit, stąd zastosowanie mniszka lekarskiego w diecie osób otyłych, diabetyków itp.)
  • kwasy polifenolowe
  • cholinę i asparaginę warunkujące prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
  • związki tri terpenowe działające przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, antyoksydacyjnie, przeciwmiażdżycowo
  • laktony seskwiterpenowe wykazują działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i antyoksydacyjne

Zatem miód wytwarzany z mniszka lekarskiego ma działanie: żółciopędne, przeciwzapalne, odtruwające i oczyszczające organizm, przeciwmiażdżycowe, rozkurczające, antyoksydacyjne, moczopędne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne. Jest więc wyrobem leczniczym, smakuje wyśmienicie (smak podobny do tego, który cechuje syrop klonowy). Obniża poziom cholesterolu, stosowany przez diabetyków, pomaga w leczeniu otyłości, reumatyzmu, w schorzeniach dróg żółciowych i kamicy żółciowej. Niweluje problemy wątrobowe.


Sposób przygotowania:

500 kwiatów mniszka lekarskiego ( główki)

1 kilogram cukru

1 cytryna

1,5 litra przegotowana (gorąca)woda

Zebrać do koszyka 500 kwiatów mniszka lekarskiego (mniszek lekarski potocznie nazywany mleczem). Odciąć same główki kwiatów, zalać półtora litra gorącej (przegotowanej) wody. Odstawić na 90 minut. Odcedzić sok. Dodać do niego 1 kg cukru i odcedzony przez gazę sok z jednej cytryny.Gotować przez 40 minut na małym ogniu(nie mieszać).

Uwaga: główki mniszka lekarskiego zbierac w miejscach, które nie są zanieczyszczone przez spaliny lub toksyny.

 
Miód z domowej spiżarni można przelać do małych,wyparzonych słoiczków i podarować bliskim jako kulinarny prezent. Trzeba koniecznie dołączyć liścik z informacją o jego leczniczych właściwościach. Świetnym pomysłem będzie podarowanie go wraz z przepisem kulinarnym np. na amerykańskie pancakes z miodem (zamiast syropu klonowego). Do upominku można dołączyć książkę o ziołolecznictwie i bardzo praktyczną, drewnianą łyżkę do miodu.

Uwaga: nie każdy może spożywać potrawy, w których składzie znajduje się mniszek lekarski. Istnieją pewne przeciwskazania zdrowotne.

Joanna Szczepańska (Neblina)