Moc przypraw, wyraziste smaki i nasycone kolory. Tak krótko można scharakteryzować to, z czym kojarzy nam się kuchnia Dalekiego Wschodu. Byłoby to jednak zbyt duże uproszczenie, bowiem Orient oferuje tym, którzy kochają jedzenie, dużo więcej. Wyrusz z nami w podróż i poznaj tradycyjne dania temtego regionu. Odkryj różnorodność produktów i  bogactwo smaków.

Autorką cyklu jest  joanna74, i tak pisze o swojej  fascynacji smakami  Dalekiego Wschodu:

Daleki Wschód, Orient fascynowały mnie od dziecka. Całymi dniami siedziałam z atlasem świata na kolanach i przemierzałam kilometry rysując palcem trasę podróży. Programy podróżnicze (których było bardzo mało w czasach mojego dzieciństwa) i książki przygodowe chłonęłam  jak zaczarowana. Ale już wtedy wiedziałam, że podróż na wschód to mój życiowy cel – mam nadzieję, że niebawem go zrealizuję.

Kiedy podrosłam, do pasji podróżniczej doszła pasja oglądania książek kucharskich z potrawami dań azjatyckich. Oczywiście było ich mało, często z rysunkami zamiast zdjęć, ale to tylko jeszcze bardziej podsycało moją wyobraźni ę o krajach o tak odmiennej od naszej kulturze, tradycji i kulinariach. Fascynujące nazwy dań, nieznane i niedostępne wówczas w Polsce składniki potraw – tak bardzo pragnęłam zobaczyć, posmakować, dotknąć.

Minęły lata, a moja fascynacja Dalekim Wschodem nie minęła. Może troszkę bardziej się ukierunkowała. Jednak nadal marzę o tym, by zrealizować swój cel z dzieciństwa – poszerzony o doznania kulinarne. Chociaż teraz kuchnia wschodu bardzo często gości na naszych stołach w restauracjach, czy w daniach na wynos, coraz łatwiej kupić pieprz syczuański, kardamon, szafran i kokosy, banany zaś nie są już towarem deficytowym, to jednak gdzieś tam w środku zostaje niedosyt, że kuchnia wschodu choć znana nie jest tak do końca odkryta.

Ja nadal wirtualnie przemierzam swoje podróże na wschód, zgłębiam informacje o kulturze, tradycji i kuchni tych odległych państw, czytając książki, przeglądając albumy i oglądając podróżnicze programy kulinarne. Robię notatki, zbieram to wszystko w całość i myślę, że warto podzielić się tym co wiem, dlatego napisałam kilka artykułów związanych z kulinariami wybranych krajów Dalekiego Wschodu.

Cykl obejmie artykuły:

1. Kuchnia indyjska zawsze dobrze przyprawiona
2. Kuchnia lankijska nie tylko herbatą słynie
3. Kuchnia chińska. Jedzenie w zgodzie z filozofią
4. Kuchnia japońska - bo każdy posiłek to rytuał
5. Kuchnia wietnamska - egzotyczna i nowoczesna
6. Kuchnia tajska - raj dla podniebienia