Choć wielu kojarzy ją jedynie z pizzą i makaronami, tak naprawdę to tutaj powstają jedne z najpyszniejszych dań, które kuszą bogactwem smaków i aromatów. Świeże składniki, pachnące zioła i wyśmienita oliwa - to kwintesencja włoskiego smaku.

"Kuchnia włoska - klasyczne i nowoczesne dania" to licząca ponad 380 stron publikacja, która prezentuje wyśmienite specjały kuchni włoskiej. Od apetycznych przystawek, przez dania główne, do wykwintnych deserów. Smak południowej kuchni poczujecie już po kilku stronach... A po przeczytaniu kolejnych rozdziałów, zapragniecie udać się do kuchni, celem wyczarowania włoskich specjałów. Nim jednak zasiądziecie do suto zastawionego stołu, warto poznać bliżej historię włoskiej kuchni, o której możecie przeczytać we wstępie. Tutaj także odkryjecie kulinarne zróżnicowanie słonecznej Italii. Dowiecie się, w którym regionie szukać najlepszych włoskich restauracji, skąd wywodzi się sos bolognese, gdzie jada się najlepszą cielęcinę, a która część Włoch słynie z najlepiej przyrządzanych owoców morza i ryb. Poznacie także podstawowe składniki nierozelwalnie związane z kuchnią włoską: sery, wędzone mięsa i wędliny, makarony czy wyborne oliwy z oliwek. Umieszczono tu także podstawowe przepisy na popularny beszamel, sos pomidorowy czy wywar rybny.

Książka składa się aż z 12. obszernych rozdziałów: Zupy, Przystawki, Zakąski i przegryzki, Ryby i owoce morza, Mięso, Drób i dziczyzna, Warzywa, Sałaty i sałatki, Makarony, Ryż, polenta i gnocchi, Pizza i chleb oraz Desery. Dzięki czytelnemu podziałowi na grupy tematyczne, bez problemu znajdziecie interesujące Was dania.

Książka wydana jest w twardej oprawie. Przepisy tu zebrane, przedstawione są w bardzo przystępnej formie. Dzięki temu nawet początkujące osoby, bez problemu poradzą sobie z najbardziej skomplikowanymi daniami kuchni włoskiej. Różnorodność zebranych tu receptur pozwoli wybrać danie zarówno na szybki obiad, jak i uroczystą kolację.

Każdy przepis opatrzony jest apetycznym zdjęciem gotowej potrawy oraz ilustrowaną instrukcją krok po kroku. Umieszczono tu również wartości odżywcze i kaloryczność potraw, stopień trudności oraz czas przygotowania i gotowania potrawy. Nie zabrakło także uzupełnienia w postaci porad kucharza z ciekawymi wariantami dań. Dzięki praktycznemu indeksowi na końcu książki, bez problemu znajdziecie interesujący was przepis.

Książka jest pięknie wydana, przepisy zredagowane są w sposób czytelny i przejrzysty, zdjęcia pobudzają apetyt. Różnorodność potraw oraz ciekawe informacje dotyczące poszczególnych składników stanowią duży atut tej książki. Ja z pewnością będę często korzystać z zebranych tu przepisów. Jeśli i Wy lubicie kuchnię włoską, chcecie poznać jej specyfikę - koniecznie sięgnijcie po tę publikację. To jedna z tych książek, którą warto mieć w swojej kulinarnej biblioteczce.

Wydawnictwo Olesiejuk