Polak, Węgier dwa bratanki… Jednak my, Polacy, niezbyt dużo wiemy o tym europejskim kraju, a jeśli już coś nam się z nim kojarzy to gulasz, papryka, salami i Tokaj.

Węgry to kraj cieszący się sporym powodzeniem wśród turystów, a to dzięki pysznemu jedzeniu, napojom oraz dobrom natury. To królestwo pod wieloma względami. Jednym z darów natury są wody termalne, dzięki którym powstało wiele ciepłych kąpielisk. Źródła te cieszyły się uznaniem władców starożytnego świata.

Innym z darów natury, którego możemy pozazdrościć Węgrom jest papryka. Jest ich tam aż 1000 odmian, zdecydowanie bardziej ostrych niż papryczka chilli.

Węgry to także królestwo winnic – Madziarzy mogą poszczycić się aż 22 regionami winiarskimi, a każdy z nich posiada specyficzny rodzaj wina.

Zapraszamy zatem na kulinarną podróż po Węgrach, po wymoczeniu się w gorących źródłach przyjdzie czas na pyszny posiłek, do którego nie powinno zabraknąć i lampki miejscowego wina.

Wypróbujcie węgierskie przepisy, które znaleźli dla Was Sblister i Grumko:

Jajka faszerowane po węgiersku

Naleśniki a la Hortobagy

Sałatka z żółtego sera i pomidorów

Tokań z ozora

Zupa zbójecka

Körözött

Marzysz o dalekich podróżach, zastanawiasz się, gdzie spędzić urlop? Podróżuj z siegotuje.pl! Zanim odwiedzisz dany kraj, dowiedz się, co warto zamówić w lokalnej restauracji - Kuchnia dookoła świata.