Jakie dania kojarzą nam się z Rosją? Przede wszystkim bliny i kawior. I nawet czasem nie jesteśmy świadomi, że dania, które na dobre zadomowiły się w naszej kuchni, pochodzą właśnie z Rosji. Tak jest na przykład z wołowym Beouf Strogonoff, czyli pokrojoną na paski polędwicą smażoną z cebulką i pieczarkami.

Tradycyjne dania rosyjskie, ze względu na ciężki klimat, to przede wszystkim potrawy warzywne – z warzyw korzeniowych i kapusty oraz produkty zbożowe – kasze, mąki, ziarna. Takiej podstawie często towarzyszą różne gatunki mięsa, szczególnie dziczyzna i drób. Rosjanie nie stronią też od spożywania ryb. Są one jedzone jako główny składnik potraw, ale także farsz do pierożków, kulebiaków czy dodatek do zup.

Kuchnia rosyjska ma do zaoferowania wiele smakołyków, warto więc, poprzez potrawy, poznać ją bliżej.

Wypróbujcie rosyjskie przepisy, które znaleźli dla Was Sblister i Grumko:

Drobiowe kotlety z pieczarkami i pieczarkowym sosem

Małe oczka

Ryba zapiekana z majonezem i serem

Solanka rybna

Sernik cytrynowy z semoliną

Marzysz o dalekich podróżach, zastanawiasz się, gdzie spędzić urlop? Podróżuj z siegotuje.pl! Zanim odwiedzisz dany kraj, dowiedz się, co warto zamówić w lokalnej restauracji - Kuchnia dookoła świata