"Kuchnia polska regionalna - Mazowsze, Kurpie, Podlasie i inne centralne regiony" to zbiór zgłoszonych na konkurs starych przepisów na potrawy i napoje regionalne. Konkurs został ogłoszony przez redakcję "Kontaktów" i Społeczne Stowarzyszenie Prasoznawcze "Stopka" w Łomży. Zgłaszane przepisy miały być publikowane na łamach tego lokalnego tygodnika jako urozmaicenie. Jednak do redakcji napłynęła olbrzymia ilość oryginalnych, niesamowitych przepisów. Sporo z nich to takie, które dotąd były przekazywane tylko w formie ustnej z pokolenia, na pokolenie. 

Książka została wydana w 1989 r., wstęp do książki napisała Irena Gumowska, ilustracje wykonał Szymon Kobyliński. Wyboru przepisów dokonały Bernardeta Kwasowska i Alicja Zagórska. Poniżej fragment z ich krótkiego wstępu, czyli Kilka wyjaśnień:

"Słów kilkoro w kwestii oryginalności. Trzeba stwierdzić, że niejeden przepis jako żywo przypomina porady ze starych, zeszłowiecznych książek kucharskich, przede wszystkim z „365 obiadów" Lucyny Cwierczakiewiczowej i „Kuchni litewskiej" Wincenty Zawadzkiej. Zapewne obie autorki korzystały w jakimś stopniu z wypróbowanych w ciągu wieków na tych właśnie terenach potraw i napojów, z drugiej strony - ich receptury, stosowane przez gospodynie przez dziesiątki lat, stały się wtórnie częścią składową regionalnych tradycji. Napłynęły na konkurs w postaci często zniekształconej w trakcie wielu przepisywań - sąsiadka od sąsiadki, córka od matki czy babki - i przeliczania dawnych miar i wag na dzisiaj obowiązujące. Miałyśmy dylemat: czy wszystkie te przepisy, żyjące przecież własnym życiem, bez świadomości autorstwa, odrzucić, czy przywróciwszy im w miarę możności zgodność z oryginałami zamieścić w książce? Wybrałyśmy, nie bez wahań, to drugie rozwiązanie. Żal nam bowiem było odrzucać część tradycji kulinarnych tylko dlatego, że zostały skodyfikowane przed stuleciem w książkach, notabene do dziś mało dostępnych."

Książkę szczerze polecam. Ta, która leży przede mną jest wypożyczona z biblioteki, ale wiem, że będę na nią polować.