Muzyka jest w Meksyku integralną częścią życia. Czy to podczas fiesty, czy też przy zwykłym posiłku zawsze pojawia się jakaś orkiestra, chór lub pojedynczy muzyk. Należy pamiętać o zwyczaju dawania drobnych napiwków - zazwyczaj 10% - za wszelkie usługi.

Najpopularniejszymi meksykańskimi potrawami są trzy dania, lub raczej przekąski, zwane tam „witaminą T” – czyli tacos, tortas i tamales.Czym dokładnie wyróżnia się kuchnia meksykańska?

Taco to podsmażana tortilla nadziewana dowolnymi produktami, polana odpowiednią salsą oraz złożona wpół. Tortas, to podłużne bułki, podawane na  ciepło, najczęściej z obu stron posmarowane pastą z fasoli oraz wypełnione  nadzieniem, które zależy od inwencji kucharza. Tamales to duszone pierogi z mąki kukurydzianej, nadziewane mięsem z chili, podawane w liściowej otoczce kukurydzy lub banana.

Kuchnia meksykańska - regiony

Jeśli chodzi o sztukę kulinarną, to można dokonać podziału na kuchnię północy oraz centrum i południa kraju.

Północ:

Graniczy ze Stanami Zjednoczonymi, między innymi z Teksasem. Kuchnia, która zrodziła się z tego sąsiedztwa, nazywana jest tex-mex. Jej dania to wynik eksperymentów kulinarnych miejscowych kowbojów. Słynne tortille, które oryginalnie przygotowuje się z kukurydzy, na północy wytwarzane są z mąki pszennej. Faszeruje się je mięsem wołowym i fasolą. Słynne jest burrito de machaca – czyli placek pszenny z dodatkiem wołowiny – danie proste, treściwe i smaczne.

Centrum:

Tutaj spotykają się wpływy indiańskie i europejskie. Jednym z najbardziej charakterystycznych pod względem kulinarnym regionów jest Puebla. Tu serwowana jest duma Meksyku, czyli słynny sos mole poblano.

Południe:

Na kuchnię południa kraju składa się kuchnia charakterystyczna dla wschodniego i zachodniego wybrzeża. Regiony takie jak Oaxaca, Veracruz czy Yucatan, a także Tobasco, skupiają w swojej kuchni wszelkie charakterystyczne cechy dla tej części Meksyku.

Kuchnia  południa charakteryzuje się dużym bogactwem egzotycznych owoców, takich jak owoce guanabany lub mamei amerykańskiej, często dodawanej do sałatek i deserów.

 

 

Chile

Potrawy oryginalnej kuchni meksykańskiej są dość pikantne i aromatyczne, głównie dzięki dodatkowi przyprawy chile. Rodzajów chile jest mnóstwo: jalapeno, poblano, de cascabel, piquin, habanero, itd. Niektóre mniej pikantne jak np. poblano, inne jak jalapeno wywołują przyjemne podrażnienie, zaś najpikantniejsze jest habanero. Znanym chyba najbardziej pośród sosów jest salsa guacamole – to raczej pasta niż sos. Robiony jest z awokado roztartego z chile verde i kolendrą. Inne popularne sosy to salsa Roja(czerwony) i salsa verde(zielony). Różnią się rodzajami chile oraz tym, że to czerwonego sosu używa się czerwonych pomidorów (jitomates), a do zielonego – zielonych (tomates). Osoby, które wolą łagodniejsze jedzenie, powinny zamawiać potrawy sin chile, czyli mniej pikantne.

Tequila

 

Tequila to narodowy trunek Meksyku, znany tam od stuleci. Produkowana jest ze sfermentowanego soku Agawy, poprzez wielokrotną destylację, aż do otrzymania klarownego, białego i mocnego (około 45%) alkoholu. Tequila lezakuje przez wiele lat w dębowych beczkach, dzięki czemu nabiera najpierw żółtego a następnie ciemno brunatnego koloru. Tequilę pije się najczęściej z solą i cytryną (biała tequila) lub pomarańczą (żółta).