W porównaniu z innymi kuchniami, Japońska prawie pozbawiona jest przypraw, oparta głównie na ryżu, produktach z soi, rybach, owocach morza, wodorostach i warzywach. Słynie z prostych, pięknie zaaranżowanych dań. Właśnie dzięki zdrowemu odżywianiu Japończycy uchodzą za najdłużej żyjących ludzi.

 

Dziś w Japonii przygotowuje się wiele smakołyków z kurczaka, mięsa wieprzowego i wołowego. Znane i lubiane są szaszłyki z kurczaka (yakitori). Sukiyaki natomiast jest potrawą, składającą się z wołowiny duszonej z warzywami i dodatkiem twarożku sojowego (tofu). W Japonii często na stół podawany jest również makaron (soba, udon), stosowany nawet w zastępstwie ryżu. Makaron zwykle serwowany jest w głębokiej misce z rosołem i warzywami, dodatkiem ryby lub mięsa. Zimny makaron w sosie to przysmak w letniej porze roku. Japończycy zawsze po posiłku piją zieloną herbatę (o-cha). Piją ją gorącą i bez dodatku cukru.

Przyzwyczajenia Japończyków względem jedzenia

Współcześnie Japończycy spożywają, podobnie jak Europejczycy, trzy posiłki dziennie. Zwykle w ich skład wchodzi zestaw potraw nazywany ichiju-sansai (ryż i trzy przekąski). Składa się on z pięciu elementów. Są to: miska ryżu, miska zupy (stanowią one elementy obowiązkowe) oraz trzy potrawy, z których każda została wybrana z innej grupy dań.

Jak zachować się przy stole

Japończycy jedzą pałeczkami. Nakrywając do stołu, po lewej stronie stawiają miseczkę z ryżem, po prawej - z zupą. Pałeczki leżą równolegle przed nimi. Zupę pije się prosto z miseczki, do innych talerzy sięga się pałeczkami. Przed rozpoczęciem jedzenia, w momencie otrzymywania dań mówi się po japońsku: "Itadakimasu", a dziękując po spożyciu posiłku: "Gochisō-sama deshita".

Sake

W Polsce bardzo często spotykane jest przekonanie, że sake to japońska wódka, jest to jednak mylne stwierdzenie. Sake- narodowy trunek Japonii, to wino ryżowe o zawartości alkoholu od 15 - 17 %. Produkuje się ją z ryżu poddawanego trwającym około 6 tygodni procesom fermentacji. Występują w zasadzie dwa gatunki sake (podobnie jak win): wytrawna i słodka. Pod względem jakości sake klasyfikuje się na: tokkyu, ikkyu i nikkyu. Najdroższym i najlepszym rodzajem sake jest gingo-zukuri lub gingo-zo. Tradycyjnie w restauracjach oferowana jest sake na ciepło, podgrzewana do temperatury około 40 °C, nazywana jest wówczas nurukan, lub do temperatury 50 °C atsukan ,spożywana jest w ten sposób zazwyczaj w zimie, lub też na zimno. Podaje się ją w tokkuri, swego rodzaju dzbanuszku bez ucha, z którego przelewa się ją potem do niewielkiej, wąskiej czarki i z niej spożywa.

Sushi

Sushi to potrawa japońska złożona z ryżu zakrapianego octem ryżowym, a także dodatków w postaci, przeważnie surowych, owoców morza, nori i ryb oraz warzyw, grzybów, czy jajek. Ze względu na konieczność zachowania świeżości, w restauracjach japońskich jest przygotowywana po dokonaniu zamówienia. Sushi można jeść palcami, ważne jest jednak, aby spożywać całe kawałki naraz – niedozwolone jest pozostawianie nadgryzionego kawałka na talerzu. Istnieje wiele rodzajów sushi. Najpopularniejsze są maki, czyli ryż oraz ryba lub inny składnik, owinięte wodorostem nori, a następnie pokrojone w poprzek na małe „krążki” długości nie większej, niż ich średnica.

Potrawy według sposobu przyrządzania

  • namasumono – potrawy podawane na surowo, nie poddawane obróbce cieplnej;
  • nikomono – dania gotowane. W skład tej grupy wchodzą: zupy (shirumono i nabemono), dania gotowane na parze (mushimono) oraz potrawki z ryb, mięsa, owoców morza i warzyw (aemono);
  • teppanyaki – dania grillowane na specjalnym, podgrzewanym stole lub płycie (teppan);
  • yakimono – dania z ryb, owoców morza, mięsa i drobiu, pieczone na ruszcie lub podgrzewanym węglem drzewnym grillu;
  • agemono – dania smażone lub frytowane w głębokim oleju, np. tempura;
  • tsukemono – japońskie pikle czyli warzywa marynowane lub poddane fermentacji mlekowej w celu ich dłuższego przechowywania;
  • sunomono – sałatki przyrządzane z warzyw, ryb i owoców morza;
  • gohanmono – potrawy z ryżu.
  • sushi - jedno z najbardziej znanych dań; z ryżu, nori oraz z rozmaitych ryb