Tajniki tradycyjnej induskiej sztuki kulinarnej przekazywane były ustnie z pokolenia na pokolenie. Dobry kucharz cieszy się ogromnym uznaniem. Tradycyjnie cały posiłek podawany jest na dużych okrągłych tacach. Na takich tacach ustawia się miseczki ('katoris) z potrawami mięsnymi, warzywnymi, raitą, chutney, z sałatkami i deserami. Pośrodku tacy stawia się miseczkę z ryżem lub chlebkami. Każdy nabiera sobie potrawy w odpowiadającej mu, dowolnej kolejności. Indusi jedząc u siebie w domu nie używają sztućców, jedzenie nabierają palcami.
Geograficzny podział kuchni
Ze względu na ogromne zróżnicowanie religijne istnieją w Indiach 4 regiony kulinarne:
- Północ - kuchnia muzułmańska,
- Południe - kuchnia madraska,
- Zachód - kuchnia bombajska i goa,
- Wschód - kuchnia bengalska.
Przygotowanie posiłku
Kuchnia indyjska jest specyficzna pod względem spraw żywienia. Według Hindusów wszelka żywność jest darem bogów dla ludzi. Zarówno jedzenie jak i spożywanie potraw wymaga szczególnego podejścia do tej czynności: uwagi, skupienia, szacunku i przede wszystkim powagi. Przed przygotowaniem posiłku należy wysprzątać kuchnię, staranie umyć naczynia i produkty żywnościowe. Należy być schludnie ubranym i nie próbować potraw przed ich podaniem.
Zwyczaje żywieniowe
W całych Indiach obowiązuje tradycja przygotowywania dwóch lub 3 dań, często składających się z soczewicy, ryżu, marynat i jogurtów. Posiłek podawany jest na dużych lub małych okrągłych tacach. Posiłek kończy podanie orzechów, owoców, nasion. Tuż po posiłku podawany jest napój z korzeni. Ilość potraw zwiększa się na specjalne uroczystości rodzinne i święta. Przygotowuje się wtedy więcej dań mięsnych i rybnych. Ryż może być zastąpiony chlebkami indyjskimi- podpłomykami (ćapati), w bogatych domach podaje się ryż i chlebki.
Produkty
Kuchnia indyjska opiera się od wieków głównie na ryżu, znanych jest prawie 30 sposobów jego gotowania. Większość hindusów to wegetarianie, którzy komponują swoje potrawy z fasoli, grochu, soczewicy i owoców. Ziemniaki to warzywo luksusowe i bardzo drogie.Oczywiście w Indiach są też ludzie jedzący mięso. Spożywają na ogół drób, ryby, baraninę, jagnięcinę, czy mięso kozie. Wołowina z przyczyn religijnych jest wykluczona z jadłospisu.
Przyprawy
Mieszkańcy Indii korzystają z wielu przypraw w celu uszlachetniania potraw.
Podzielone są one na:
- przyprawy korzenne
- zioła
- aromatyczne warzywa
Wyjątkową, tradycyjną przyprawą jest – gram masala,
Jest to specjalność każdej gospodyni domowej. Nie ma ona konkretnego przepisu, przygotowywana jest indywidualnie i stanowi wielką tajemnicę gospodyni.
Komentarze