Dobry kucharz to nie ten, który robi wykwintne dania, lecz ten, który opanował podstawy gotowania, zna produkty i umie łączyć jedno z drugim. Tylko wtedy mamy gwarancję kuchnię najwyższych lotów, nie zawsze skomplikowaną i wydumaną.

Książka „Kuchnia” to 330 stron kulinarnej wiedzy, którą powinien posiadać każdy, kogo interesuje gotowanie, nie tylko szefowie kuchni i zawodowi kucharze. W końcu wiedząc, co wkładamy do koszyka, mamy gwarancję, ze danie które przygotowujemy będzie takie, jakie oczekujemy. Mając też wiedzę na temat składników, łatwiej jest opracowywać przepisy i eksperymentować. To wiedza, której nigdy za wiele, nigdy przecież nie wiadomo, z jakim produktem przyjdzie na się spotkać czy to na zakupach w supermarkecie, czy na targu podczas wycieczki w egzotyczne kraje.

Książka podzielona jest na 12 tematycznych rozdziałów:

  • Produkty podstawowe
  • Zioła
  • Przyprawy
  • Zboża
  • Ryby
  • Owoce morza
  • Warzywa
  • Mięso
  • Dziczyzna i drób
  • Szynki i kiełbasy
  • Sery
  • Owoce

W każdym z nich przedstawiono przeróżne grupy produktów – i tak w produktach podstawowych znajdziemy: przetwory mleczne, sól, ocet, oliwki, itd.

Każda taka grupa to nie tylko informacja o danym produkcie – jego pochodzeniu, wykorzystaniu w celach kulinarnych, sposobach produkcji czy pozyskiwania. To także podróż przez odmiany danego produktu – poznamy 45 różnych odmian ryżu, przeróżne kształty makaronu, dowiemy się czym różni się krewetka Edwarda od krewetki królewskiej i jakie sery zaliczają się do serów miękkich.

Sporo jest też wskazówek – co z danym produktem można zrobić, jak się za niego zabrać w kuchni. Dowiemy się jak otworzyć i zaserwować ostrygi, uzyskać sepię z mątwy i do czego służy siatka wieprzowa.  

Każdy wymieniony w książce produkt opatrzony jest zdjęciem, dzięki czemu łatwiej będzie nam je rozpoznać, kiedy zobaczymy je w sklepie czy na straganie.

Książkę nie tylko przyjemnie się ogląda ze względu na ogromną ilość fotografii, ale także dobrze czyta, bo napisana jest rzetelnie, zawiera sporo ciekawych informacji. To pozycja, którą warto mieć na swojej półce niezależnie od tego, jak bardzo pewnie się w kuchni czujemy. Uczymy się przecież przez całe życie.

logo