Na kuchnię chilijską miała wpływ konkwista i hiszpańscy najeźdźcy, przez których nastąpiła fuzja tradycyjnej kuchni chilijskiej i hiszpańskiej. I nie można powiedzieć, że ten mariaż zaszkodził kuchni chilijskiej, bowiem oferuje ona wiele pysznych składników i dań.
Kuchnia chilijska to spore ilości mięsa, warzyw oraz ryb i owoców morza. Kraje Ameryki Południowej „biją” się między sobą o pochodzenie potraw i ich przynależność do poszczególnych regionów, ale będąc w Chile nie sposób nie spróbować kilku topowych dań, niezależnie od ich oryginalnego pochodzenia. Mowa przede wszystkim o empanadas czyli pieczonych pierożkach z przeróżnymi farszami – mięsnym, z owocami morza, rybami czy warzywami. Trudno odmówić sobie także dania o nazwie humita, czyli kukurydzianej masy zawiniętej w liście kukurydzy i cazuela – warzywnym wywarze ze sporą porcją świeżych warzyw.
Nie można zapomnieć też o napojach, szczególnie o winie i pisco, chilijskich towarach eksportowych.
Poznajmy inne smakowite potrawy z Chile dzięki przepisom Grumko i Sblister:
Tarta z ciecierzycą i boczkiem
Winogrona w aromatycznym sosie
Marzysz o dalekich podróżach, zastanawiasz się, gdzie spędzić urlop? Podróżuj z siegotuje.pl! Zanim odwiedzisz dany kraj, dowiedz się, co warto zamówić w lokalnej restauracji - Kuchnia dookoła świata.
Komentarze