Różnice między regionami w Hiszpanii to nie tylko inny krajobra, klimat czy czasem język. To również inna kuchnia i produkty używane do przygotowania dań. Andaluzja wyróżnia się na tle reszty Półwyspu Iberyjskiego tym, że przez wiele lat był to obszar pod władaniem Maurów. To wpłynęło nie tylko na kulturę, sztukę i rozwój całego regionu, ale również i na kulinaria.
Andaluzja to teren rolniczy, od wielów ludzie utrzymywali się tam głównie z tego, co zrodziła natura. A klimat sprzyjał i po dziś dzień sprzyja uprawie oliwek, pomidorów, migdałów, warzyw strączkowych. Dostęp do morza zapewnia owoce morza i ryby.
Te składniki są podstawą wielu andaluzyjskich dań – gazpacho, czyli pomidorowy chłodnik z chlebem, gazpachuelo – zupa rybna z pomidorami, ajo blanco – zupa z migdałów i czosnku, aceitunas aliñadas – czyli oliwki w solance.
Poznaj dania z Andaluzji, które przygotowali Grumko i Sblister:
Ciasto czekoladowo-pomarańczowe
Marzysz o dalekich podróżach, zastanawiasz się, gdzie spędzić urlop? Podróżuj z siegotuje.pl! Zanim odwiedzisz dany kraj, dowiedz się, co warto zamówić w lokalnej restauracji - Kuchnia dookoła świata.
Komentarze